Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knihomol / foto: shutterstock

Proč číst "tlusté" knihy a které byste neměli minout

Knížka o 500 a více stranách v mnohých čtenářích vzbuzuje respekt, ale zároveň láká k přečtení. Kterým knihám dáváte přednost? A víte, proč se vyplatí číst ty "tlusté"?

Proč číst silné knihy 

Silné knihy mají řadu předností. I když mohou leckdy svou tloušťkou, celkovou velikostí a počtem stran odradit, ukrývají většinou silné příběhy s mnoha zápletkami, zvraty a šokujícími odhaleními. Bývají to knihy s příběhem rozprostřeným do mnoha let. Proto si v nich libují především milovníci ság a životních příběhů. Zkrátka každý milovník knih by měl alespoň jednou za život "tlustou" knihu zkusit přečíst. 

Možná si říkáte, které knihy vlastně spadají pod označení "tlusté" nebo "silné". Definice sice neexistuje, ale můžeme tak označit ty, které mají 500 a více stran. Milovníci tzv. bichlí často sahají po knihách, které mají až tisíc stránek. Pokud si říkáte, že jedna taková kniha musí pokrýt kompletní příběh, vyvedeme vás z omylu. I tyto knihy mají často pokračování a celé série čítají i pět a více dílů.

Obsáhlé knihy
Obsáhlé knihy – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké silné knihy stojí za přečtení

Mezi nejznámější silné knihy, které se rozhodně vyplatí číst, patří fantasy série Hra o trůny o Georga R. R. Martina. Oblíbené jsou i knihy Wilbura Smithse, z nichž připomeneme především Řeku bohů. Nádherné jsou také knihy a ságy z pera Kena Folletta. Nejznámější jsou Pilíře země a jejich volné pokračování Na věky věků

Také čeští autoři umí napsat knihy o mnoha stranách, které se postarají o mnoho hodin skvělého čtení. Bravurně píše "bichle" třeba Ivana Špičková, jejíž Strom života by si měl přečíst každý milovník keltské a germánské historie. Také Vlastimil Vondruška se věnuje psaní "tlustých" knih. Jmenujme jeho Husitskou či Přemyslovskou epopej. A nejnovějším přírůstkem na knižních pultech je kniha Kateřiny Tučkové Bílá voda odhalující tajemství jednoho ženského kláštera. 

 

Zdroj: 

https://www.dobre-knihy.cz/

 

Proč číst "tlusté" knihy a které byste neměli minout

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!