Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Miroslav Žamboch, JFK 14 – Prokletí legendy I / foto: Trifid

JFK nezabijete! Ani armádou killerbotů

Když začnou být problémy tak veliké, že se z nich nedá prostřílet…je třeba zvětšit palebnou sílu.

Pro zasvěcené je to další vydařené pokračování ryze české sci-fi akční série, pro nezasvěcené je to jen paperback s podivnou obálkou a příliš vysokým číslem v pořadí na to, aby to celé mohlo být ještě vůbec zajímavé. Zasvěcení už ví a nezasvěceným hned v úvodu se vztyčeným ukazováčkem pravé ruky říkám: „Chyba lávky, moji milí.“

Je to ten typ, co ho vysadíte v plavkách za polárním kruhem a on vám za dva dny zazvoní na dveře vašeho domu na Floridě, v obleku a s hrstí plnou drobných.

Je to agent JFK (celým jménem John Francis Kovář), narodil se klasikům české sci-fi a fantasy scény J. W. Procházkovi a Miroslavu Žambochovi a tým autorů knižní řady JFK ho na stránkách doposud 14-ti dílné sci-fi série nemilosrdně prohání všemožnými paralelními galaxiemi v paralelním čase a prostoru, nechávají ho bez pomoci krvácet na nejrůznějších bojištích a vůbec se ho snaží zabít veškerými myslitelnými i nesmyslnými způsoby …

magazin.cz
Vždy se ale najde cesta, jak bez pomoci, bez prostředků pozabíjet ještě další nekonečnou řadu padouchů toho nejhoršího zrna a po té kráčí JFK spolu se svými několika přáteli z agentury EF vzdor úporným snahám lorda X-Hawka (typizovaného padoucha s.r.o.) o porušení kauzality a interdimenzionální rovnováhy.

Jak to tedy vlastně bylo?
V prvním díle (vyšel v září 2005) se nechal JFK naverbovat – jak to tak bývá, ne tak úplně o svobodné vůli - do tajné organizace Kovářů reality a od té doby se spolu s několika věrnými snaží udržet rovnováhu mezi paralelními světy

Jak to je?
V posledních dvou, ne tak zcela na sebe navazujících dílech, je JFK po vykonstruovaném procesu, vedeném tajnou klikou zrádců uvnitř agentury (jak jinak), potrestán vyhnanstvím do paralelního světa, kde neměl přežít déle než několik hodin. Díky pomoci svých přátel z agentury a pochopitelně sexy blondýny s dokonalou postavou, se snaží JFK rozmotat klubko záhad okolo vraždy jedné plavovlásky a zjistit, proč na hranici galaxie vyčkává mnohamiliónová flotila nečinně vyhlížejíc neexistujícího nepřítele.

Vše se odehrává za ochotné asistence krvežíznivých killerbotů, kteří nemají nic jiného na práci než někoho (našeho JFK) sprovodit ze světa na sto způsobů, nepříjemně podjatého policejního vyšetřovatele, jenž je přesvědčen, že vrah není zahradník, ale JFK, virtuálních inteligentních bytostí a dalších stvůr sci-fi světa.

No a když nakonec ještě jediný Kovářův přítel Frank Boorman dostane záchvat maniakálních depresí, je na skutečně pořádnou akci zaděláno (Boorman je totiž dvoumetrákový android, navíc užívající nanobolika a milující zbraně větších kalibrů) .

Hodně zábavy, trochu sexu
Jedná se o veskrze odpočinkovou četbu - tečka. Odpočívat se ale dá i zajímavě a o tom JFK je. Rozmanitost paralelních světů – kolikrát to tady už bylo – a všeobecná fascinace prostředím podzemních agentur, dává spoustu možností, jak vypustit autorskou páru. A přesně tak to na mě působí.

Je to mix skutečně krvavé akce s neobvyklými vizemi paralelních světů. Je to zábavný pohled na to, jak by „to“ také mohlo být, kde vesměs zkušení a prověření autoři mohou bez obav zabrousit na pomezí fantastických žánrů a sem tam se pokusit napsat i eroticky laděný odstavec … nebo nabídnout uplatnění Howardova teorému v praxi.

V rámci české sci-fi hodně nad průměr a ve srovnání s u nás již vydanými tituly jako například Mark Stone a nebo Gambit Ivanhoe nesrovnatelně zajímavější.
    
…koho neodradí obálka…
Koho neodradí obálka, ten se může směle pustit do kteréhokoli dílu a nebude mít problém s tím, že ty předchozí nemá. Zábava je zaručena a mějte na paměti, že svůj svět si musíte zasloužit.
 
Miroslav Žamboch, JFK 14 – Prokletí legendy II. -Hra gentlemanů, Trifid, 191 stran, paperback, ilustrace na obálce Marek Hlavatý, cena 139,- Kč

Hodnocení:  8/10

Už jste četli nějaký příběh agenta JFK?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29