Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Olaf / foto: Maila Facchini / Shutterstock.com

Pohádkové muzikály od Disney nadchnou malé i velké diváky

Těžko dnes najdete někoho, kdo by neznal pohádky z dílny Disney. Velkooké roztomile animované postavičky si získaly srdce nejednoho diváka bez ohledu na věk.

V posledních letech Walt Disney navíc umně do poutavých příběhů pro děti komponuje podprahový humor pro dospělé spolu s písničkami, které se ihned stávají hitem. Pojďme blíže nahlédnout pod pokličku jeho zpívajících hrdinů:

Ledové království

Asi každý zná příběh o dvou sestrách zasazený do mrazivých kulis arendellské krajiny. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších animovaných muzikálů všech dob. Kdo by nemiloval ztřeštěného sněhuláka Olafa, bláznivého Kristoffa s věrným sobem Svenem a ústřední hrdinky Annu a Elsu? Písnička Let it Go zní napříč domácnostmi s dětmi už celé desetiletí a stále nestárne.

Elsa a Anna
Elsa a Anna – Zdroj: Faiz Zaki / Shutterstock.com

Odvážná Vaiana

V kompletně jiném prostředí se setkáváme s Vaianou, dcerou polynéského náčelníka, která se snaží zachránit svůj ostrov a vydává se na bláznivé dobrodružství s podivným bohem Maui. Disney tak plní své poselství v rámci vytváření multikulturních hrdinů. Děti učí, že hrdinkou nemusí být jen dlouhovlasá blondýna. Vaina do rodiny Disney přinesla několik prestižních ocenění a dvě nominace na Oscara za nejlepší film a píseň.

Coco

V rámci filmu Coco se opět dostaneme do kompletně jiného prostředí. Inspirací pro film, ve kterém se hlavní hrdina Miguel dostane do země mrtvých, byl mexický svátek Dia de los Muertos – svátek mrtvých. Navzdory tématu není díky pestrým animacím a veselým písničkám film vůbec ponurý. Tvůrcům se podařilo skvěle přiblížit atmosféru mexického svátku oslavujícího životy blízkých a přiblížit kousek jiné kultury širokému publiku.

Coco
Coco – Zdroj: Sarunyu L / Shutterstock.com

Na vlásku

Poněkolikáté zrecyklovaný příběh o Rapunzel, Zlatovlásce, v tomto případě Locice. Unesená princezna žijící v opuštěné věži, která má neuvěřitelně dlouhé a kouzelnou mocí obdařené vlasy je hlavní hrdinkou tohoto muzikálu. Tentokrát jde o klasický příběh lásky protkaný různými překážkami a ústřední postava je prototypem pohádkové princezny. Její nejlepší přítel chameleon Pascal, královský kůň Pascal i hlavní mužská postava Evžen však sladký zamilovaný příběh vyvažují břitkým humorem. A i tentokrát se soundtrack k pohádce povedl natolik, že i 13 let od uvedení si zvládnete melodie pobrukovat zpaměti.

Encanto

Nejnovější Disney muzikál nám představuje kolumbijskou rodinu Madrígal, ve které má mít každý člen do vínku dány magické schopnosti. Hlavní hrdinka Mirabel ovšem žádné při rodinném rituálu nezískala a snaží se zapadnout do kouzelné rodiny jako obyčejný člověk. V hudebních číslech tu vystupují téměř všechny postavy, čímž je film pestrý a zajímavý a chytlavé melodie opět ovládají přehrávač každé rodiny.

Encanto
Encanto – Zdroj: Sarunyu L / Shutterstock.com

Pohádkové muzikály Disney prostě opravdu umí, krom pěti výše zmíněných bychom povedených děl mohli jmenovat ještě řadu. Je poznat, že v jeho dílně jsou zaměstnáni profíci na zvuk, animaci, režii i produkci a navíc se vždy podaří postavičky namluvit skvělými herci a hlasy.

 

Zdroje:

https://oscars.fandom.com/wiki/Best_Animated_Feature

https://en.wikipedia.org/wiki/Coco_(2017_film)

https://en.wikipedia.org/wiki/Encanto

https://en.wikipedia.org/wiki/Tangled

Pohádkové muzikály od Disney nadchnou malé i velké diváky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!