Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovní spojení a fráze / foto: shutterstock

Zlom vaz, trhni si nohou a nepij na sekyru – kde se vzala tato rozšířená slovní spojení?

S narůstajícím věkem si většina lidí osvojí různá slovní spojení a fráze, které pak pravidelně používá v mezilidské komunikaci. Někdy je možné jejich původ hledat v rodině, jindy jde o obecně rozšířená úsloví.

Zlom vaz!

Zlověstné slovní spojení, které se používá jako náhrada za prosté „hodně štěstí“, se do běžné mluvy dostalo z divadelního prostředí. Ač se vysvětluje tak, že rozhodně nejde o přání fatálního úrazu, legenda jeho vzniku hovoří trošku jinak. Vychází z anglického „break a leg“, v doslovném překladu „zlom si nohu“, což si přáli herci, kteří doufali, že jejich kolega díky tomu skončí v sádře (anglicky „cast“, tedy sádra i označení herecké role) a oni převezmou jeho roli. Aby byla formulka „Zlom vaz“ platná, je nepsaným pravidlem, že musíte odpovědět dalším známým úslovím: „Čert tě vem!“

Herci si přejí „Zlom vaz!“
Herci si přejí „Zlom vaz!“ – Zdroj: Shutterstock.com

Trhni si nohou!

Původ tohoto tříslovného spojení sahá až do dávného antického Řecka, ve kterém žil běžec, který se rozhodl své rychlé nohy využít pro výkon spravedlnosti. Díky svému rychlému běhu sice dostihl zloděje, ale když se o této skutečnosti dozvěděl bůh falše Hermés, atleta proměnil v hada, uvěznil jej v amfoře a posmíval se mu se slovy: „A teď zkus mrskat nohama!“ A odtud to už k „Trhni si nohou“ daleko nebylo.

Dej mi to na sekyru

Neznalý návštěvník restaurace se může dost divit, pokud zaslechne od některého ze štamgastů směrem k servírce: „Dej mi to na sekyru“. Je vysoce pravděpodobné, že v blízkém okolí žádná není a proč by vlastně někdo chtěl pivo na sekyru? V dobách, ze kterých toto slovní spojení pochází, opravdu sekerka hrála při dluhu určitou roli. Vyznačovaly se s ní totiž na dřevěné holi zářezy, díky kterým dlužník i věřitel věděli, jak velký dluh je ještě třeba splatit.

Dříve se „Pilo na sekyru“
Dříve se „Pilo na sekyru“ – Zdroj: Shutterstock.com

Máš máslo na hlavě

Tímto úslovím označujeme provinilce, někoho, kdo má raději mlčet, protože sám má na kontě nějaký vroubek. Neočekáváme přitom, že uvidíme na jeho hlavě opravdovou kostku másla. Pokud bychom ovšem cestovali v čase nazpátek do 15. století, tento úkaz by se nám mohlo poštěstit spatřit. Umístěním másla na hlavu se trestaly trhovkyně, které tento mléčný výrobek prodávaly šizený. Díky trestu, jehož svědky bylo většinou celé tržiště, pak zákazníci věděli, od které vykutálené podnikatelky máslo nikdy nekupovat.

Snad jsme vám alespoň v některých případech objasnili, v čem je „zakopaný pes“ a kde leží „jádro pudla“. Příště se můžeme „podívat na zoubek“ třeba těmto známým frázím.

 

Zdroje:

https://www.rychlaguma.cz/proc-se-rika-zlom-vaz-tahle-vysvetleni-vam-konecne-neco-daji-a-zlepsi-anglictinu-za-5-sekund/

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/divadelni-okenko-co-jsou-to-zlomvazky.A180320_151004_ln_kultura_ape

https://motorecka.pise.cz/54-trhni-si-nohou.html

https://refresher.cz/41006-Proc-pijeme-na-sekyru-a-ptame-se-v-cem-je-zakopany-pes-Zjisti-odkud-pochazi-zdanlive-nesmyslna-ceska-uslovi

Zlom vaz, trhni si nohou a nepij na sekyru – kde se vzala tato rozšířená slovní spojení?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!