Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lovci draků / foto: HCE

Zmrzačení lovci draků

Draci jsou horší než kobylky. Je jich spousta, všude se hemží, malí, velcí, tlustí, tencí, ohniváci i s kyselinovým dechem, kompaktní i skládací.

A aby jen tak nepobíhali a nežrali princezny a zásoby kapusty, je nutné si najmout rytíře, kteří několika ráznými údery do palice odešlou dračí hrozbu na onen svět.
    
Draci kontra rytíři - 1:0

magazin.cz
Jenže je tu jeden drak, velikosti středně rostlé zeměkoule. Dračí kápo, velkej šéf, obr hlavoun, prostě velký zvíře, který se probouzí vždycky za pár desítek let a s ním vstoupí do světa zkáza. A takový drak může být nad síly každé skupiny hrdinů. Zvláště takové, která je složena z prostoduchého bojovníka, jeho zbabělého kolegy, malé ukecané holky a pididraka, který sice chrlí oheň, ale ze zcela jiné části těla, než bývá obvyklé.

To je základní a až klišoidní námět o skupině outsiderů, která vyráží zachránit svět. Nic  převratného, ale z tohohle námětu by se dalo vymáčknout cokoliv. A Francouzi z toho vymáčkli zmatený animovaný snímek určený mírně odrůstajícím dětem. Čili k žádnému velkému násilí tu nedojde... a bohužel ani k ničemu napínavému nebo legračnímu.

Ve znamení helia

magazin.cz
Lovci draků je zvláštní film hlavně tím, že se v něm střetává nenápaditý a klopotný příběh s nádherným grafickým zpracováním. Teď nemluvím o hrdinech, kteří vypadají jako uprchlíci z pimprlového divadýlka, ani o animaci, která je tak na úrovni pět let staré počítačové hry, ale originálním světě, ve kterém se příběh pohybuje.

Vesmír Lovců draků totiž zcela ignoruje přírodní zákony a všechno v něm létá. Pokud se rozpadá cimbuří, tak jednotlivé kousky odlétají s větrem, zahradníci pěstují svou zeleninu na malých planetkách, které se jim otáčejí nad hlavou a celý svět je složený z plovoucích ostrovů, mezi kterými hrdinové přeskakují. Je to zajímavý nápad a ve filmu to vypadá úžasně... zvláště, když hrdinové nemluví a celé je to jenom podkresleno hudbou.

Bohužel, jakmile hrdinové začnou mluvit, vypukne peklo. Tvůrci evidentně vyplácali všechnu invenci na poletující svět a  zbytek se vykvajzli.

Příběh padlý na hlavičku

magazin.cz
Samotný příběh můžeme označit za zmatečný, a to mu budeme ještě dost lichotit. Základní linka jakžtakž funguje (i když je zběsile šablonovitá), ale většina postav nemá v příběhu žádný význam, nebo se chovají tak, jak tvůrci zrovna potřebují, aniž by proto měli důvod.

Do pravítkoidně lineární historky jsou nesmyslně vraženy scénky, které asi měly být legrační a které místo toho dokazují, že Francouzi už definitivně zešíleli. S postavami se skoro vůbec nepracuje. Dráček močící oheň na začátku dvakrát předvede svou schopnost a pak už tam jenom je a jen nosí hrdinům zavazadlo. O nějaké sympatičnosti hrdinů se nedá mluvit... a finální souboj skončí dřív, než stihnete spolknout popcorn.

Je to škoda, protože kdyby byl obsah stejně nápaditý jako forma, tak tu máme oscarový animáč. Takhle máme nádherný svět, ve kterém rozpačitě přešlapuje ošoupaný příběh s beďary a mastnou přehazovačkou.
    

Lovci draků, Chasseurs de dragons, Francie 2008. Režie: Guillaume Ivernel, Arthur Qwak. Hrají: Vincent Lindon, Patrick Timsit  

Hodnocení: 4/10
V kinech od: 24.4.2008

Podívejte se na trailer:

Půjdete do kina na film Lovci draků?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57