Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Punisher / foto: CREW

Drsný Punisher na krvavé cestě. Počtvrté

„Je Punisher superhrdina jako Thor? Jsem velký fanoušek Thora. Má velké kladivo. Vypadá jako dobrý komunista.“ – muž přezdívaný Rusák (mrtvý)

Byla jednou jedna rodina Castleových, byl jeden malý piknik a byla jedna velká mafiánská přestřelka. A Castleovic najednou nebyli. Tedy, až na tátu Franka. Když se vylízal ze zranění, došel k závěru, že bude lépe, když nebudou mafiáni a vůbec zlí lidé, než aby nebyly rodiny. A tak se stal Punisherem a svou úlohu mstitele a samosoudce vykonává s péčí a láskou.

Nedobrovolný záchranář
Do Česka se chlápek s bílou lebkou na černém tričku vrací již počtvrté. Kdo už ho potkal, ví, že jeho příběhy jsou výsostnou brutální zábavou na špičkové úrovni, stejně jako další komiksové série Punisherova duchovního otce Gartha Ennise. A řečeno společně s obhájcem O. J. Simpsona: důkazů není nikdy dost.

Čtvrtá komiksová kniha je složena z několika povídek a hned v té první je něco jinak – Punisher má úkol. Tentokrát ovšem odlišného druhu; nikoliv zabít, ale naopak zachránit mafiánského bosse, který jediný dokáže přivést k rozumu znesvářené gangy a zabránit krveprolití.

Záchrana to ovšem bude drsná, jako je drsný její vykonavatel... To ostatně zjistí i novinář v druhém příběhu, když se rozhodne napsat o Punisherově běžné noci reportáž. Což o to, on to není tak špatný nápad, ale moc zlý nápad byl zkusit kvůli tomu Franka Castla vydírat.

Krutý svět

V povídce Výškový handicap zkříží Punisher své střelné zbraně s Wolverinovými drápy a... ehm, jak to říci... no prostě: hádejte, co zbude z chlápka s adamantiovou kostrou a totální regenerací, vystřelíte-li mu do obličeje z brokovnice?

Možná jste uhodli, ale za podívání to stejně stojí, mimo jiné i proto, že jednoduše účelnou kresbu Steva Dillona tu vystřídala podstatně vymazlenější práce Daricka Robertsona. Pak se Punisher mrkne do Belfastu na šílence z IRA a v samotném závěru navštíví (značně nedobrovolně) jednu starou známou.

Punisherův svět je krutý a drsný, Punisher je ovšem ještě drsnější a ještě krutější, a to z jeho komiksu činí prvotřídní záležitost v oblasti prvoplánové zábavy. Teče v ní hodně krve, ale tvůrci vám nedovolí zapomenout, že každé zranění bolí. Vrší se v ní kopce mrtvol, ale povětšinou těch, kteří si to zaslouží. A konečně a hlavně: kvalita není nepřímo úměrná pořadovému číslu.

Punisher 4, scénář: Garth Ennis, kresba: Steve Dillon, Darick Robertson, překlad: Šimon Španihel. BB art + Crew s.r.o., Praha 2008, 160 str., 399 Kč.

Zaujal vás komikový hrdina Punisher?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27