Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Archiv

Top 5: největší filmová monstra

Číhají v přítmí kinosálů, vládnou stínům, vkrádají se do našich snů. Teď nemluvíme o voyerech a úchylácích, ale o filmových monstrech, obludách, příšerách. Monstra z našeho žebříčku patří k nejnebezpečnějším!

5. Uwe Boll
Německý jódlista z Wermelskirchenu je zrůdou v očích všech hráčů počítačových her a spasitelem pro milovníky filmového trashe. Prochází zástupem herních licencí a zanechává po sobě jen ohořelé joypady, poškrábaná cédéčka a plačící pařany.

Nezaměnitelný rukopis, který kombinuje nesmyslné scény a nebezpečně blbé vykrádání postupů z Matrixu (oblíbený Bollův film), už stačil zničit BloodRayne, Alone in the Dark, Dungeon Siege a brzy si pošmákne na Far Cry.

V novém snímku Postal si dělá legraci z terorismu i útoků na Světové obchodní centrum. Jeho filmy ale nekritizujte příliš nahlas, rád si to s drzými novináři vyříkává v boxerském ringu.

Největší záhadou zůstává, proč se ve filmech Uweho Bolla ponižují herci jako Jason Statham, Ron Perlman nebo Christian Slater.


4. Moucha
Filmoví vědci to nikdy neměli jednoduché. Většinou byli vyobrazeni jako naprostí podivíni z okraje společnosti nebo padli za oběť vlastním pokusům. Seth Brundle patří do druhé skupiny.

Sympatický vědátor s tváří Jeffa Goldbluma vynalezl stroj na teleportaci, ale při experimentu zmixoval vlastní DNA s geny mouchy. V roce 1986 tak mohl režisér David Cronenberg přivést na stříbrné plátno jednu z nejodpornějších stvůr filmové historie, ačkoli remakoval klasický horor z 50.let.

Vychutnával si každou psychickou i fyzickou změnu, pečlivě z Goldbluma olupoval maso, plnil žlázy žlutým hnisem a na konci předvedl, jak taková lidská moucha natráví svou oběť pomocí zvratků. Tomu říkáme Mňam, aneb prima vařečka!


3. Chrochtos Prďoch
Obávaný král vogonských básníků ze Stopařova průvodce galaxií disponuje zbraní nezměrné síly – třetí nejhorší poezií ve vesmíru. Epická skladba Mé oblíbené chrochty při koupání nestačila zničit život a vesmír jen díky tlustému střevu, které vyskočilo Chrochtosovi do krku a zardousilo mu mozek.

Zato Ódě na malou hrudku zeleného hnusu se Arthur Dent a Ford Prefect nevyhnuli. Pokud jste psychicky odolní a máte po ruce ručník, pusťte se do následujících veršů:

Óda na malou hrudku zeleného hnusu, již jsem objevil v podpaždí jednoho letního jitra:
Ó frytná chrochtobuznosti! Tvé mikturace jsou mi, co do zprudlé žvastopunkceři naplzlé včely. Já zapřísahám tě svými frůnícími tvrdlovrzy a krákorně zapracuji svými cvrknuvšími patlocaráty. Nebo tě roztrhám na fidloprcičky svým frkodrťákem.

Chrochtosovu hrůzostrašnou recitaci najdete na sedmé minutě videa:


2. Vetřelci
Roztomilá zvířátka pocházejí z choré mysli švýcarského designéra H.R.Gigera. Ve filmu se Vetřelci poprvé objevili v roce 1979, kdy zaměstnávali posádku vesmírné lodi Nostromo. Žijí ve společenstvu jako včely a snaží se za každou cenu ochránit svůj druh a královnu. Ovšem i setkání s osamoceným jedincem vyžaduje notně vyposilovaný svěrač.

Xenomorph má už v základní výbavě spoustu vychytávek – skvěle vyvinuté smysly a cit pro lov kořisti, schopnost lezení po stěnách, vystřelovací čelist, drápy, mrštný ocas s bodcem a místo krve jim v žilách koluje silná kyselina.

Tzv. facehugger se přitulí k obličeji své oběti, aby do ní mohl naklást embryo. Pokud doprovázíte svou přítelkyni na ultrazvuk, rozhodně trvejte na prozkoumání hrudního koše!


1. Monstrum
Nevíme, jak se jmenuje. Nevíme, kde se vyvinulo. Nevíme, kde má rodiče. Víme jen, že vylezlo z hlubin oceánu a během zmateného řádění zničilo New York. Jestli je tohle mládě, máme se v pokračování na co těšit.

Godzilla nebo King Kong by mohli vystupovat na obálkách Vanity Fair, ale Monstrum vypadá jako něco slizkého, co by mohlo skutečně existovat. Potvoru o velikosti pětadvaceti podlaží nezastaví kulomety ani letecké bombardování, na hřbetu navíc přitáhla nebezpečné parazity.

Kousnutí krabonetopýropsa vás promění v chodící bombu. Ani balíček mentosek zalitý lahví Coca-Coly nemá tak ničivé následky.

Jaká jsou vaše „oblíbená“ filmová monstra?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 193