Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Support Lesbiens / foto: Archiv

Support Lesbiens zhudebnili Máj

Režisér F. A. Brabec se rozhodl pro další sebevražedný umělecký kousek – zfilmovat Máchův Máj. Ano, ten poklad čítanek a oblíbené dílo doktora Skružného z Vesničky mé střediskové. A kdo zkomponuje soundtrack? Support Lesbiens!

Ty první řádky obsáhlé básně Karla Hynka Máchy zná snad úplně každý, kdo utrpěl školní docházku: Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas...

Zazpívaná klasika
Zanedlouho tato slova budeme umět nejen odrecitovat, ale i odzpívat. Zhudebnění klasického díla pro potřeby nového filmu režiséra a kameramana F. A. Brabce se totiž ujali všemi rádiovými dramaturgy velmi oblíbení Support Lesbiens.

Úspěch je zaručen: Supporti pro hitovou melodii nikdy nejdou daleko a už samotný fakt, že budou zpívat česky, bude pro jejich fanoušky dostatečným lákadlem.

A k tomu ten background: F. A. Brabec je muž, který se nebojí žádné umělecké výzvy, jinak by se asi jen těžko pouštěl do zfilmování klasik jako Král Ubu a Kytice. Ale převést na filmové plátno Máj, to už je skoro, jako by chtěl postavit ještě jedno Národní divadlo. Buď jak buď, o divácký zájem nebude mít v žádném případě nouzi.

Na skromnost není místo

A pokud jde o Support Lesbiens, ti přerušili práce na nově vznikajícím albu a společně se symfonickým orchestrem povili hned tři písně, které ve filmu zazní. A jestli se povedlo?

„Vznikla hudba  se silnou melodií, hudba s příběhem, skvělým zvukem a charakteristickou aranží, nekomerční chytlavostí a lehkou zapamatovatelností  - je to energie s pohodou a tajemno s lehkostí, nekomplikovanost s fantazií, nářez i sen...“ Takto mnohoslibně pravil režisér Brabec.

Na výsledek si ale počkejme do 21. srpna, kdy bude mít Máj premiéru. Kdo se už nemůže dočkat alespoň oné skladby, může našpicovat uši už na 1. máje, kdy bude mít titulní píseň premiéru v rádiích. Jak symbolické.

Myslíte, že se jim to povede?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30