Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Iron Man / foto: Bontonfilm

Iron Man, opravdová filmová paráda

Z hollywoodské trouby vyskočil první popcorn roku 2008. Otvírákem letošní blockbusterové sezóny se stal Iron Man, ale tenhle film by se klidně mohl jmenovat Robert Downey Jr.

Obchodník se smrtí

magazin.cz
Tony Stark je nezodpovědný floutek a geniální vědec, který po otci zdědil zbrojařské impérium.

Dodává americké vládě zbraně, ze kterých stačí vystřelit jen jednou a ke každé zakázce nad pět set miliónů přibaluje příruční samochladící bar.

V podlaze osobního tryskáče má zabudovanou vysouvací tyč, aby se u ní mohly vrtět letušky, případně modelky Maximu (Tony sice neměl každou modelku měsíce, ale stejně jich bylo 12, v březnu byla dvojčata). Když má hlad, zajde na panáka.

O politiku společnosti se nestará, nepamatuje si číslo bankovního účtu, nebaví ho přebírat nejrůznější ocenění. Daleko raději řádí v Las Vegas nebo v supermoderní garáži o rozloze fotbalového hřiště.

magazin.cz
Obsazení Roberta Downeyho Jr. se ukázalo jako geniální tah. Downey není pouhý herec, Downey prostě JE Iron Man. Tahá z rukávu elegantního saka jeden bonmot za druhým a vždycky, když se objeví na scéně, plátno se mění v obrovský magnet.

Chemie klape na všech frontách, v romantické linii se o jiskření stará Gwyneth Paltrow (překvapivě výborná i skvěle vypadající), důstojného protihráče ztvárnil Jeff Bridges. Postava záporáka Iron Mongera sice není příliš výrazná, ale díky démonickému zjevu Bridgese si ji zapamatujete.

Ironický muž

magazin.cz
Možná si myslíte, že když vyrazíte na „další superhrdinský film podle marveláckého komiksu“, znuděně se rozvalíte do sedačky a odškrtáte na seznamu povinné položky jako Strach o tajnou identitu, Povinná pomoc policejním hlídkám, Polibek s vytouženou dívkou… Iron Man často používá své vybavení k tomu, aby zaběhnutá klišé superhrdinských fláků elegantně obletěl a ještě na ně posměšně zamrkal.

Rozhodně ale nečekejte žádné akční inferno, pro to se najde dost místa ve druhém díle, kde si možná nasadí oblek i Starkův nejlepší kámoš James Rhodes. Favreau si víc rozumí s herci než digitálními efekty. Dialogy a herecké výkony patří k tomu nejlepšímu, co v Iron Manovi uvidíte.

magazin.cz
Akci chybí agresivnější režie (což se snaží zalepit rockovým nášupem) a výrazný moment, který by diváka s otevřenou pusou zarazil do pohovky (něco jako rocket jump nebo přílet Autobotů v Transformers).

Iron Mana můžeme v klidu doporučit i divákům, kteří na Ghost Ridera vytahují vodní pistoli, Daredevilovi by nejraději pustili hodně hlasitou cimbálovku a Spider-Mana majzli plácačkou. Jon Favreau totiž natočil komiks s dosud nejzábavnějším hrdinou, který bere sám sebe s velkým nadhledem.

P.S.: Po titulcích zažijí fanoušci komiksů orgasmus a ostatní aspoň uvidí Samuela L. Jacksona.

Iron Man, USA 2008, 125 min., režie: Jon Favreau, hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Terrence Howard…

Hodnocení: 8/10
V kinech od: 01.05.2008

Podívejte se na trailer:

Půjdete do kina na Iron Mana?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98