Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Hiphopové hvězdy? Hodně skrytých gayů

Někdejší producent televizní stanice MTV odhaluje šokující tajemství ze světa hip hopu, navenek prodchnutého násilím a homofobií. Spousta lidí v tomhle byznysu podle něj pečlivě skrývá své tajemství: jsou gayové.

Terrance Dean sepsal po odchodu z MTV knížku, která působí v tomhle agresivním mužském světě jako pořádná rozbuška. Je překvapivé, kolik gayů se v tomhle prostředí pohybuje, ačkoliv ve svých písních se vůči homosexualitě často ostře vymezují a homofonie z nich kouká skoro na každém druhém řádku…

 

Kniha chlapíka, který se k homosexualitě po letech strávených v branži také přiznává, je v amerických hiphopových kruzích očekávána s pořádnou dávkou nervozitu. Není divu, řada černých hudebních hvězd i hollywoodských celebrit netouží zveřejnit svou sexuální orientaci, zvláště když mají na image tvrdých mužů postavenu celou kariéru.

 
Nechce jmenovat

Dean tvrdí, že jeho záměrem nebylo v memoárech odhalovat gaye mezi slavnými lidmi. „Nikdy jsem nechtěl zveřejnit jejich jména, mým cílem bylo napsat, že součástí tohohle byznysu je prostě homosexuální subkultura a že je součástí této muziky. Nic víc,“ citoval autora britský list Guardian.

 

magazin.cz
Dean v knize popisuje, že spousta šéfů hudebních vydavatelství i řada umělců samotných vede tajný život gayů a ačkoliv to ví poměrně velký počet insiderů, mluví se o tom jen velmi velmi zřídka. Přestože kniha obsahuje falešná jména, lze ze zmíněných informací vyčíst, o koho se ve skutečnosti může jednat.

 
"Snad najdou odvahu"

Dean doufá, že kniha alespoň částečně pomůže sejmout z hip hopu nálepku homofobní hudby. „Myslím si, že v průběhu příštího roku se řada významných hiphopových zpěváků odhodlá vyjít s pravdou ven. Chce to velkou odvahu, ale věřím, že do toho půjdou,“ je přesvědčen Dean.

 

Bude to ale opravdu velmi těžké, zvláště když zpěváci jako Eminem, DMX či Ice Cube neustále popichují gaye homofobními texty svých písní. V knize Dean popisuje, že očerňování homosexuálů je v branži na denním pořádku a řada gayů nad tím jen mává rukou. Dean se svou knihou snažil s tím vším vypořádat.

 

Přesto už i nyní se věci začaly měnit. Několik raperů včetně veleúspěšného Kanye Westa se postavilo proti homofobii a konkrétně West se před časem pustil do textů útočících na gaye. V branži se už také pohybuje i hrstka zpěváků, kteří se otevřeně hlásí k menšinové sexuální orientaci, například Deadlee.

 
Heterosexuálové nemají monopol

Dean zdůrazňuje, že heterosexuální rapeři nemají monopol na tvrdé životní zkušenosti. Popisuje například své otřesné dětství v ulicích Detroitu, paradoxně právě rodném městě Eminema. Deanova matka byla prostitutka závislá na drogách, později se nakazila virem HIV. V dětství jej také sexuálně napadl muž, který ho doma hlídal a on sám nakonec skončil i ve vězení, a to za krádež vozu.

 

Homosexuální raper tak může mít podobně autentické zázemí jako ten největší chlapák, který se do gayů jen obouvá, soudí Dean. „Zatím o tom ti, kterých se to týká nechtějí mluvit. Nechtějí klábosit o soukromí, nechtějí říci, s kým spí. Ale věřím, že teď už kuráž najdou,“ zakončil Dean.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 643