Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Mladší sestra Pirátů z Karibiku

Zapomeňte na Piráty z Karibiku, obávaný pirát Luka Silvaro je zpátky a se svojí posádkou se chystá na nejnebezpečnější a nejkrvavější plavbu svého života.

Black library je skutečně „black“ a podobnost s PZK (Piráti z Karibiku) čistě náhodná?
Nikoli nezajímavý titul Smrtící náklad od Dana Abnetta, nelze nesrovnávat s daleko mediálně profláklejšími Piráty z Karibiku.

Zkušený autor fantasy Dan Abnett (Jízda mrtvých, Krvavá bouře, Démonova kletba, Gileadova krev) se v edici WARHAMMER opět objevuje s typicky temným fantasy románem z prostředí korzárů, pirátů, mořských oblud a pokladů zakopaných na tajemných ostrovech, takže nelze nevzpomenout na Piráty z Karibiku a alespoň v duchu nesrovnávat.

Black library i tentokrát vydalo skutečně „black“ titul (jak je vidno mimochodem z obálky) a nezbývá než ochutnat tuto paperbackovou jednohubku a přesvědčit se zda očekávání bude naplněno.

Sindibád by se nestačil divit, Jack Sparrow by se pořádně ožral.

magazin.cz
Smrtící náklad je celkem zajímavou variací na příběhy jako jsou Ostrov pokladů, Sindibádovy plavby a nebo právě vzpomínané Piráty z Karibiku. Lze vysledovat nikoli náhodnou podobnost všech zmiňovaných titulů.

Ke cti autora je však nutno dodat, že se neomezil na slaboduché převyprávění různých částí uvedených titulů, ale že přispěl do sbírky i několika novými nápady a jakkoli se může zápletka zpočátku zdát tuctová (a ona skutečně tuctová je), průběh děje není ani zdaleka jednotvárný a neprobíhá podle dopředu očekávatelných pravidel.

Milovníci temné fantasy si skutečně mohou přijít na své, neboť nechybí dostatečná porce patologických mutací, beznaděje, všeobjímající, nezadržitelně se valící temnoty a pochopitelně totálního krveprolití.

Temná atmosféra prostupuje celou knihou a je vykreslena až na samotnou mez únosnosti v těch nejtmavějších odstínech fialové a rudé až po absolutně černou – tak, jak to ostatně Dan Abnett opravdu umí.

Nadupaný průměr? Je něco takového vlastně vůbec možné?
Když jsem přemýšlel, kam posadit Smrtící náklad na stupnici podprůměr/průměr/nadprůměr, tak mě okamžitě napadlo, že k tomuhle titulu by naprosto seděl příměr „nadupaný průměr“ a hned mě taky napadlo, že to budu muset vysvětlit.

Takže průměr je to proto, že to skutečně svým pojetím do průměru pasuje jako dětská prdýlka na hrnec. Postavy se pohybují po nekomplikovaném schématu, nakresleném v průměrném dvousetstránkovém měřítku a až na několik inovací je to celé dějově celkem nenáročné.

Co je však zajímavé, je způsob a styl, jakým je celá věc napsaná. Zmar, deprese, temnota a další typické znaky „black fantasy“ byly do textu naočkovány silnou dávkou a pokud nemáte vypěstovanou imunitu, tak vás může lehce dostat i tato na první pohled slabounká dávka emočního preparátu.

Závěr nad  jiné stručný.
Smrtící náklad nebude žádný trhák a nikdo to od něj neočekává. Je to taková mladší a stydlivější sestra Pirátů z Karibiku, která začala poslouchat metal, aby byla zajímavější a konečně někoho sbalila.  

WARHAMMER – Smrtící náklad, Dan Abnett, brož. 256 stran, překlad Leona Malčíková, obálka Wayne England, cena 229,- Kč.

Hodnocení: 5/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37