Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Indiana Jones a Královstí křišťálové lebky / foto: Bontonfilm

Indiana Jones je zpět. Stařík, ale ve formě

Muž s kloboukem a bičem se vrátil... a tentokrát není sám.

Na začátku nacházíme, jako obvykle, Indyho v ne zrovna nejpříjemnější poloze. Stočeného v kufru auta. Chytli ho Rusové, kteří potřebují, aby pro ně něco našel v Oblasti 51, v obřím skladišti, ve kterém jsou naskládány tisícovky beden (včetně té s Archou úmluvy). Indy to dost neochotně udělá a pak se mu povede jen tak tak uprchnout... ovšem v té chvíli už po něm jde i FBI a coby zrádce národa přichází o místo na univerzitě.

magazin.cz

Jenže, jak se říká, když vám osud něco sebere, zároveň vám i něco přidá. A Indianovi Jonesovi přidal -náctiletého spratka na motorce s přezdívkou Rafan (ten spratek má přezdívku Rafan, motorka je prostě motorka). Tváří se jako rebel (pořád mluvíme o tom spratkovi), v kapse nosí nůž a hřeben a nutí Indyho, aby mu pomohl zachránit matku z rukou Rusů... těch samých, co před nedávnem vozili doktora Jonese v kufru a kteří mají zálusk na jistou Křišťálovou lebku.

A tak se Indy vydává za dalším dobrodružstvím, které ho zavede ze školní knihovny až na pláně v Peru, do proudu Amazonky a samozřejmě, do podzemních jeskyní plných hnusných mrtvol.

Bude dešifrovat stopy, bít se s padouchy, prchat na motorce, padat do propastí, skákat z auta na auto, utíkat před zuřivými domorodci i masožravými mravenci, odhalovat tajemné chrámy – prostě se ani na chvíli nezastaví.

Co jiného taky čekáte od Indiana Jonese?
           

magazin.cz

Nejdřív ta špatná zpráva...
Indianou Jonesem se režisér Steven Spielberg konečně vrátil zpátky k čistokrevnému akčnímu žánru. To úplně stačí, aby divák svěsil ruce k bokům, pobíhal kolem Spielberga jako masochistický boxer a dožadoval se pořádné nakládačky: „Ubal mi jí! Pořádně mi to nandej! Sraž mě do kolen, pošli mě do bezvědomí, vyraž mi zuby nekompromisní akcí!“

A Spielberg poslouchá a mlátí do diváka téměř nonstop. Jsou to pořádné rány, elegantní, promakané, tančí jako motýl, bodá jako včela... jenže pořád nepřichází ta hlavní rána, ta superpecka, která by vás posadila na zadek.  Po honičce v džungli, která přichází zhruba ve dvou třetinách filmu, čekáte, že přijde dorážečka v podobě nabušeného finále... a nic.

A podobně jako s akcí je to i s emocemi. Rusové nejsou nacisti. Z nácků čiší zlo na sto honů - ve srovnání s nimi vypadají Rusové v zelených pytlovitých kalhotách a s komickým přízvukem jako chudí příbuzní, kteří nedostudovali ani zlé jesle.

magazin.cz

Zvlášť, když za celý film v podstatě vůbec nic zlého neudělají (tedy, na začátku zastřelí nějaké vojáky, ale to není nic, co by vás bralo).

A Cate Blanchett je jako padouch sice roztomilá, ale v podstatě nebezpečná jako mrtvé koťátko. Sice umí trochu šermovat a tvrdí, že má psychické síly, ale za celý film je nepoužije, takže zřejmě kecá.

Stejně tak je to i s základní zápletkou. Boha ničím nenahradíš a mystika vždycky vítězí nad technikou a Síla nad midichloraminy.  

Emoce nešlapou ani u hrdinů. Celý film tak nějak plyne, dostávají se z dobrodružství do dobrodružství, ale není třeba se o ně bát. Dokonce tu ani není situace, kdy by bylo něco opravdu v sázce - jako unesená Marion v prvním filmu, ovládnutý Indy v druhém, nebo umírající otec ve třetím.

magazin.cz

...a teď ta dobrá.
Shrňme si klady. Prvním je rozhodně Harrison Ford. Má to pořád ještě v paži a člověk mu věří, že se dokáže přežít pěstní souboj, přestřelku i výbuch atomové bomby. Dokáže prodat hlášku a stačí mu jen zvednout koutek úst, aby mu divák ležel u nohou. Jeho Indy je pořád sympaťák a klidně by mohly následovat ještě další dva (minimálně) díly. Ford na to má.

Ostatní už jsou v jeho stínu. I když má Shia LaBeouf pořádně našlápnuto, tak během děje z příběhu nějak vymizí. Tělo zůstává, osobnost nikoliv.

Samozřejmě, hlavní hřivnou filmu je režisér Steven Spielberg. Podobně jako minulé díly, i čtvrtou část dobrodružství nejslavnější archeologa světa (trhni si, Laro Croftová) pojednal v hodně retro stylu.

Jak zlatavou patinou obrazu, tak akcí, která je skutečně příjemně dřevní, postavená především na kaskadérech, a hlavně hodně dobře natočená. Je to skoro nezvyk vidět akční scény, které nejsou složeny z vteřinových střihů, ale i tak působí plně a nadupaně.

magazin.cz

Pohled do očí lebky
Škoda jen, že Spielberg neměl k tomu hraní lepší scénář. Ten nový v podstatě jen kopíruje triky z minulých dílů a nepřináší nic nového. Díky tomu Indyho návrat nepůsobí tak silně, jako třeba Stallonovy návraty k Rambovi či Rockymu. Je to prostě „jen“ příjemný a hravý dobrodružný biják s fajn nápady a se spoustou skvělých scén...

Váhal jsem v hodnocení mezi sedmi a osmi... a k osmičce to nakonec převážila úplně poslední scéna, která říká, že Indy je jen jeden. A kdo ví, třeba se ještě vrátí.

A třeba nejen s bičem a kloboukem, ale i s ještě lepším scénářem.

magazin.cz


(upravená a zkrácená recenze napsaná pro časopis Pevnost)

INDIANA JONES A KRÁLOVSTVÍ KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY, Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull, USA 2008. Režie: Steven Spielberg. Hrají: Harrison Ford, Karen Allen, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, John Hurt…

Hodnocení:    8/10    
V kinech od: 22.5. 2008
   
Podívejte se na trailer:

Těšíte se na Indianu Jonese?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 61