Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Masi Oka jako Hiro Nakamura / foto: Archiv

Potrhlý Hiro z Hrdinů je v reálu génius

Čtyřiatřicetiletý herec Masi Oka, celým jménem Masayori Oka alias "Hiro" ze seriálu Hrdinové, je zajímavý i mimo filmové plátno. Mimo herectví se totiž věnuje i speciálním filmovým efektům.

Tenhle chlapík se narodil v japonském Tokiu. Rodina se brzy rozpadla, Masimu byl pouhý měsíc, když jeho otec opustil matku. Masi ho už nikdy později neviděl. S mámou se odstěhoval v šesti letech do Queensu v New Yorku.

 

V Americe se postupně začalo projevovat Masiho vysoké IQ. Výsledek jeho testu? 180! Nebylo divu, že vystudoval fyziku, počítačově vědy a matematiku. Po škole nastoupil Oka do studií vyrábějících speciální digitální efekty slavného George Lucase. Právě tam se coby programátor podílel na řadě velkofilmů.

 

Řada z nich za vizuální efekty shrábla nominace na Oskara. Mezi nimi byly takové snímky jako Dokonalá bouře, Star Wars I a II, Piráti z Karibiku. Pro první jmenovaný film napsal program simulující pohyb vody, „vodu“ dělal i pro Piráty, ve druhé epizodě Hvězdných válek rozmlátil na tisíce kousků asteroid a majstrštyk na závěr: roztavil Terminátora III.

 

Druhá polovina? Herectví!

Ale při programování zaměstnával Masi jen polovinu svého geniálního mozku. Aby ta druhá nestrádala, napadlo jej věnovat se herectví. Absolvoval kurz a objevil se v řadě epizodních seriálových rolí, například v Gilmorových děvčatech nebo Sabrině. Ovšem nebylo to ono, díru do hereckého světa, jako se mu to povedlo při programování filmových hitů, ne a ne udělat.

magazin.cz

 

Pak však přišel zlom. Seriál Heroes, kde ale jeho role původně ani nefigurovala. Autor ho tam připsal na poslední chvíli na radu manželky. Té tam chyběl optimista, který by si své schopnosti skutečně s chutí užíval. A tak vznikl Japonec Hiro. Masi dokonce sám přeložil dialogy své postavy z angličtiny do japonštiny.

 

Hrdinové ho vystřelili na výsluní. Hned loňskou zářijovou premiéru totiž sledoval rekordní počet diváků. K televizím sedlo 14 miliónů lidí a Hrdinové se brzy dostali na první místo v žebříčku nejoblíbenějších amerických seriálů. Nejvíce si diváci přitom oblíbili právě postavu Hira. Za ni byl Masi Oka nominován na Zlatý Glóbus i na cenu Emmy.

 

Bože, Robin Williams mě zná!
Masi vzpomíná s úsměvem na předávání Zlatých Globů, kde seděl přímo za Robinem Williamsem. Tenhle slavný herec se najednou otočil a povídá: "No jasně, ty jsi ten chlap z Heroes.“ Masi byl z toho na větvi. „Pane bože, Robin Williams ví, kdo jsem!“

 

Hiro a Masi k sobě prý dokonale pasují. Oba programují, milují komiksy, jsou veselí a zároveň trochu plaší. Masi už si prý na slávu zvykl, nijak ho nezměnila. Stále žije bez děvčete, protože čeká na tu pravou, dál programuje a vyrábí filmové efekty, dál trénuje bojová umění (má černý pás v kendu), skvěle prý ovládá i beatbox, jemuž se pořád věnuje, hraje i na piano a zpívá.

 

Mluví plynně japonsky, anglicky i španělsky, rád si zapaří videohry. Vedle toho je to také ideální dívčí parťák do kina, neboť miluje romantické komedie a v budoucnu by nejraději nějakou sám natočil jako režisér.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107