Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kurt Cobain / foto: O Zivote.cz

Ukradli popel Kurta Cobaina

Dnes lidé ukradnou opravdu všechno a svaté jim není vůbec nic. Ani ostatky Kurta Cobaina...

Vdova Courtney Love je doma schovávala v růžovém batůžku společně s pramínkem Cobainových vlasů. Před pár týdny ale s hrůzou zjistila, že památka na manžela zmizela.

Zloděj si krom zpopelněného Cobaina odnesl i něco šperků a oblečení v hodnotě několika tisíc dolarů. Courtney Love se z činu neznámého poberty psychicky zhroutila a novinářům prozradila, že je zralá na sebevraždu.

Zoufalá vdova
„Jestli ho nedostanu zpátky, nevím, co udělám,“ nechala se slyšet zoufalá vdova. „Byla jsem zvyklá si popel brát všude sebou, takže jsem cítila, že je pořád se mnou. Takhle mám pocit, že jsem ho znovu ztratila,“ dodala Courtney.

Zda čin spáchal fanatický fanoušek Nirvany, nebo jen obyčejný lapka lačný cenností, se zatím neví. Každopádně asi nebude jednoduché dostat Cobainův popel zpátky.

Drogy a deprese

Kurt Cobain byl frontmanem kapely Nirvana, takto jedné z nejslavnějších skupin 90. let, která se valnou měrou zasloužila o vznik fenoménu grunge rocku. Její představitelé ale měli docela krátkou životnost. Souviselo to jednak s depresivní muzikou, kterou produkovali, jednak s mocným drogovým návykem, který si pěstovali.

Kurt Cobain svištěl na heroinu a tlak na jeho psychiku byl tak silný, že mu v roce 1994 podlehl, vzal flintu, šel do garáže a jednou provždy to skoncoval. Podobně neslavně dopadl frontman Alice In Chains Layne Staley, kterého zabila jehla v žíle. Namále měl i Scott Weiland ze Stone Temple Pilots, ale ten dokázal přežít a po rozpadu své kapely nazpíval dvě alba s Velvet Revolver.

Pokud jde o Nirvanu, její odkaz přetrval dodnes. Zejména album Nevermind si nachází stále nové fanoušky a ačkoliv se jeho hudební náplň občas až nezdravě přeceňuje, z komerčního hlediska jde o nezpochybnitelný milník.

Cobain v očích zejména mladších fanoušků dosáhl až kultovního zbožštění a bývá stavěn po bok Jima Morrisona a dalších předčasně zesnulých rockových ikon.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 202