Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
František je děvkař / foto: Bioscop

František je nenapravitelný děvkař

A také psychiatr. Tedy, alespoň do doby, než ho jedna ze zhrzených milenek připraví o místo i manželku…

Vlastní ordinace, nový dům na hypotéku, chápající manželka a spousta pacientek, pro které stojí za to hřešit. František Soukenický (v podání Josefa Poláška) si skutečně nežije špatně.

Jenže pohár trpělivosti jednoho dne přetéká. Kárná komise mu odebírá licenci psychiatra, manželce z nepochopitelných důvodů začínají vadit neustále se opakující úlety.

Dokonce již nepomáhá ani zaručený argument: „Vždyť to přeci nic neznamenalo.“ Doposud tolerantní Eliška dává raději přednost oslizlému, avšak věrně milujícímu právníkovi. František tedy balí kufr, sedá do své modré Škody 1000MB (lidově zvané eMBéčko) a stěhuje se ke své afektované matce (věrohodná Zdena Hadrbolcová).

magazin.cz

Žvýkající sukničkář
„Vždycky mě štvala představa, že děvkař nebo sukničkář musí být nějaký elegantní hezounek z reklamy na máslo,“ okomentoval obsazení Pepy Poláška režisér a scénárista filmu Honza Prušinovský.

Ostatně, neváhal kvůli svému čtyřicetiletému objevu přepsat již hotový scénář – původně hlavnímu hrdinovi táhlo na dvacet. Rozhodnutí nikdy nelitoval: „Při natáčení jsem ho jen omráčeně sledoval, nemusel jsem ho totiž vůbec režírovat,“ dodává Prušinovský.

Pokud vám jméno Josefa Poláška nic neříká, hodí se připomenout, že jde o úspěšného herce Divadla Na zábradlí, který si zahrál i ve filmech Václav, Mistři, Štěstí atd. Národ si ho nejspíš bude pamatovat z oblíbené reklamy na žvýkačky. "Takové to domácí žvýkání". Vzpomínáte?

magazin.cz

Klátí i Čtvrtníček
Do hlavních rolí obsadil Prušinovský schválně herce, které ve filmu hned tak nepotkáme. Zato role vedlejší vyšperkoval. Arnošt Goldflam (jak jinak, než se skleničkou vína) coby Františkův profesor. To jemu se tehdy, ještě jako student psychiatrie, hrdina svěří s problémem chronického děvkaření. Profesor se mu snaží pomoci… dokud mu František nezačne spát se ženou.

Zaručeným zdrojem smíchu je Petr Čtvrtníček v roli mechanika. Nemusí se hýbat, nemusí mluvit, stačí jediný pohled na něj a o zábavu je vystaráno. Přestože úsměvné situace a lehký, ironický humor provází celý film, stává se Čtvrtníček vrchním kašpárkem celého počinu.

magazin.cz

Doktor = sexuální maniak?
Pokud se vám zdá, že podobný komediální námět nedávno proběhl kinem, máte úplnou pravdu. Chyťte doktora s Michalem Malátným z Chinaski v hlavní roli se Františkovi v lecčem podobá. Postavy mají dost společného, námět se shodou okolností dá také srovnávat.

František má naštěstí úplně jinou atmosféru. Není levnou komedií, ale spíš zábavnou oddychovou zpovědí nenapravitelného děvkaře. Místy má rysy leporela a vyznívá komorně, což mu dodává umělecký nádech.

A oproti Doktorovi má i jednu velkou výhodu pro všechny diváky: Soutěž! Stačí, když pošlete na mail soutez@frantisekjedevkar.cz odpověď na otázku, jak se jmenuje dítě Františkovy ženy Elišky. A co můžete vyhrát?  Nic menšího, než kultovní eMBéčko, ve kterém filmový Casanova jezdil!

magazin.cz

František je děvkař, námět, scénář, režie: Jan Prušinovský, kamera: Petr Bednář, hudba: (nejen) Petr Hapka, hrají: Josef Polášek, Ela Lehotská, Martin Pechlát, Petra Nesvačilová, Zdena Hadrbolcová, Leoš Noha, Arnošt Goldflam, Petr Čtvrtníček, Marika Procházková…

V kinech od: 5. června
Hodnocení: 6/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47