Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Juraj Červenák, Bohatýr: Bílá věž, / foto: Wales

Páreček. Řeší problémy mečem!

Runové meče, nelítostní barbaři a Ilja Muromec na detoxu, tohle a mnoho dalšího najdete v posledním díle série Bohatýr.

Po veleúspěšné fantasy řadě Černokněžník jsme se konečně dočkali uzavření série Bohatýr od slovenského spisovatele Juraje Červenáka.

Klasika opět trochu jinak.
Juraj Červenák slaví (a to zaslouženě) úspěchy na poli dobrodružné fantasy svým osobitým pojetím tradičních pohádek a pověstí z historie slovanských národů a abych tak řekl, čím více na východ, tím lépe.

V sérii Bohatýr se nechal inspirovat ruskými bylinami, především bohatýrským eposem o Iljovi Muromcovi a Kostěji Nesmrtelném. Celý děj se odehrává na pozadí reálné historické události – válečného tažení Kyjevského knížete Svjatoslava na Balkán, kdy se členové knížecí bohatýrské družiny v čele s Jegorem Svjatogorem doslova prosekávají zástupy krvežíznivých Pečeněgů a ukrutných Bolgarů.

V šiku rameno na rameni musí prokázat opravdovou bohatýrskou odvahu v boji za svého pána a svoje druhy ve zbrani. Nechybí kouzla a čáry proradných černokněžníků, bohy očarované zbroje a samozřejmě důkladná porce usekaných hlav nabodnutých na kopí.

Kterak se Ilja Muromec bohatýrem a opilcem stal

magazin.cz
Příběh začíná v Karačarovu, vesničce, kde žije mrzák Ilja z kmene Muromců se svojí matkou, čarodějkou a obecní matrací v jednom.

Žal nad svým nelehkým údělem utápí Ilja v postupně se zvětšujícím množství alkoholu až do dne, kdy do osady vtrhne horda nájezdníků a vyvraždí většinu osazenstva, zbytek (pochopitelně především hezké ženy) odvedou do otroctví.

Ilju jako neškodného ožralého mrzáka ušetří, což se vždy nedůsledné vedlejší postavě později vymstí, a to v tomhle případě dokonale. Ilju totiž v zápětí (zcela náhodou – jak jinak) najdou tři bohatýři z družiny knížete Svjatoslava a za pomoci kouzelného žezla vyléčí jeho postižení, udiveni jeho nenadálou, neobvyklou fyzickou silou ho vezmou mezi sebe a tím vlastně vše opravdu začíná.

Ilja se postupně učí zacházet s mečem, jezdit na koni a veškeré další nezbytnosti, které dělají hrdinu hrdinou.

Společně s ostatními bohatýry potom překonává množství nebezpečenství v cestě za pomstou a ve službě knížete Svjatoslava. Jenže démon alkoholu provází Ilju Muromce na každém kroku, a tak si náš hrdina střihne i odvykací kůru.

Dobrodružná fantasy zvonící ocelí
Silně nadprůměrná dobrodružná fantasy je po delší době tématickým osvěžením. Po mírně odeznívajícím šílenství ala Pán prstenů a záplavou Conanoidních paperbacků, je k mání celkem úhledně napsaná záležitost, která doslova zvoní ocelí a tepe v rytmu bohatýrských srdcí.

Nechybí notná dávka surové akce a právě díky tomu (děkuji a ještě jednou děkuji) nepůsobí celek onou růžovou naivitou nezdolných a chrabrých hrdinů bez bázně a hany.

V posledním díle však příběh malinko ztrácí spád a tříští se do několika dějových rovin, což vyžaduje trpělivost a určitou shovívavost, kteréžto jsou v závěru však patřičně odměněny. Povedený je i přebal, který nelze než pochválit a konstatovat, že tak pěkný přebal tady už dlouho nebyl.

Příběh kalený v krvi
Fantasy série Bohatýr je mohutný příběh kalený v krvi nepřátel, jiskřící akcí na ostřích tasených čepelí a psaný způsobem, jenž osloví snad každého. Proto ho vřele doporučuji vaší čtenářské pozornosti.

Juraj Červenák, Bohatýr: Bílá věž, překlad: Robert Pilch, ilustrace: Michal Ivan, vydal Wales, jazyková redakce: Jiří Popiolek, váz. 611 stran, cena 399 Kč

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37