Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Wanted / foto: Bontonfilm

Wanted: ze zkrachovalce superzabijákem

Wesley Gibson je nula. Má ubíjející práci, jeho holka si to rozdává s jeho nejlepším kámošem, má mizerný byt, žádný prachy a žádnou budoucnost.

Aspoň do chvíle, než se dozví, že jeho otec byl superzabiják pracující pro tajnou organizaci a  že by měl nastoupit na jeho místo. A že se po něm bude chtít, aby ustřeloval mouchám křidélka.

magazin.cz

Vykastrované...
Abyste byli rovnou připravení, ve srovnání s komiksovým originálem (u nás vydaným pod názvem Mrtvý nebo živý) je filmový Wanted jen čajíček.

V komiksu se hrdina zaučuje zabíjením zvířat na jatkách, aby pak pokročil k živým lidem... a když se chce odreagovat, jde vystřílet policejní stanici. V komiksu také není žádné váhání mezi dobrem a zlem – žádné dobro tam totiž není. A o to silněji pak zazní originální poselství.

Film tohle všechno zkrouhnul a nahradil béčkovitým příběhem, střiženým podle těch nejklasičtějších mustrů. No, on se člověk nemůže ani moc divit. Kdyby byl film přesně podle komiksu, tak je nepřístupný mládeži do padesáti let a vzbouřili by se proti němu nejen všechny možné kluby matek a církevní organizace, ale snad i liga zahrádkářů a pěstitelé křečků.

magazin.cz

...ale zábavné
Ale přes ideové vykleštění (a to, že superpadouchy nahradili zabijáci) je film zatraceně zábavný. Je to zásluha především ruského režiséra Timura Bekmambetova, který natolik zaujal Noční a Denní hlídkou, že mu bylo hozeno lano z Hollywoodu... a jelikož zabodoval s adaptacemi fantasy knih, dostal na hraní adaptaci komiksu.

A nutno říct, že si to režisér užil. I když je občas cítit, že moc peněz mu na to nedali, tak se tím Bekmambetov nedal odradit a prošpikoval film parádními matrixovskými špeky. Zpomalený záběr na střelu vylétající z lidské hlavy, přemety s auťákem jako vystřižené ze Speed Racera, sestřelování kulek v letu, efektní průskoky sklem a jiné parádičky.

Bekmambetov to navíc nebere tak úplně vážně, což prozrazuje i spousta vizuálních fórků. Když hrdina rozmlátí kámošovi o hlavu klávesnici, vylétnou z ní písmena, která ve vzduchu složí v nápis FUCK YO – a druhé  U poskytne zakrvácený vyražený zub.

Jen škoda, že většina nejlepších scén je v posledním traileru. Chcete-li si film opravdu užít, nekoukejte se na něj!

magazin.cz

Oběti a vrazi
Dalším velkým kladem jsou herci. Morgan Freeman by dokázal vypadat charismaticky a důstojně, i kdyby stál po kolena v močůvce a na hlavě měl naraženou rádiovku.

I James McAvoy překvapil a po romantických rolích vystřihl temnější i komediálnější verzi Nea.  A i když už není módní rozplývat se nad Angelinou Jolie, tak tahle role jí vážně sekne.

A opravdu musíme pochválit Václava Klause, který se v tomhle filmu taky mihne... i když jeho pojetí postavy je trochu dvourozměrné.

Wanted je zábavná akční podívaná, která se staví po bok bijáků jako Zastav se a zemřeš, Charlieho andílci, Speed Racer, Sejmi je všechny... prostě filmů, které vás hodlají zašlapat do země nadupanou, nereálnou a frenetickou akcí.

A až budete na konci filmu ležet na podlaze kina a na zádech budete mít otisky Bekmambetových podrážek, můžete se začít pomalu těšit na druhý díl.

magazin.cz

Wanted, USA 2008. Režie: Timur Bekmambetov. Hrají: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman

Hodnocení: 8/10
V kinech od: 26.6.2008


Zde je trailer, ale opakuji, nedoporučuje se na něj dívat:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 139