Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hancock / foto: Falcon.cz

Ožralý superhrdina... Hancock je tady!

John Hancock je opilec, vágusák a vůbec troska. Jo – a taky je to superhrdina.

Vzhledem k tomu, že zachraňuje lidi obvykle dost podroušený, tak výsledek podle toho vypadá. Baráky srovnané se zemí, vykolejené vlaky, rozmlácená policejní auta... není divu, že je mezi obyvateli asi tak populární jako zvýšení daní.

Jenže jednoho dne narazí na odborníka na propagaci, který se rozhodne Hancockovi vylepšit image. Z čehož tedy náš superhrdina moc nadšený není, protože to obnáší absenci chlastu, omezení sprostých slov, výchovný pobyt ve vězení, a co hůř – nutnost nosit kostým.

magazin.cz

Supersomrák    
Hancock je jedním z nejpříjemnějších superhrdinských filmů poslední doby... a to i přesto, že se neinspiroval komiksovou předlohou. Ale bacha, nenechte se splést trailerem, který slibuje neskutečnou řachandu.

Jasně, první třetinu filmu se budete pochechtávat nad super-vágusem poletujícím s flaškou v ruce, ale ve chvíli, kdy se začne hrdina hrabat na nohy a stávat se skutečným borcem, začíná spíš akční drama. Atmosféra zhoustne, přichází nečekané zvraty a na konci dojde i na skutečné hrdinství.

Ano, nebudeme si mazat včelí produkt kolem úst, i tady se objevuje klasický problém s filmy o napravených cynicích: Hrdina je vždycky nejzábavnější, když je svině a čím blíž prozření, tím je nudnější.

Tady to naštěstí tvůrci vyvažují akcí, napětím a trochou té romantiky... ale jak můžete plně nahradit hrdinu, který strká protivníkům hlavy do zadků? To prostě nejde.

Takže ano, pokles tu je, a čím blíž konci, tím víc se Hancock podobá klasickému superhrdinskému filmu, dokonce i s vlastní mytologii a pravidly. K dokonalosti mu chybí už jen pořádný protivník.

magazin.cz

    
Muž z oceli a lihu
Film natočil Peter Berg, který si nejprve udělal jméno jako herec (Nemocnice Chicago Hope), aby se pak vrhl na režírování a natočil snímek Šest pohřbů a jedna svatba.

Od levných tarantinovek pak postupně přešel přes kvalitní béčka až k velkorozpočtovým bijákům. Vyzkoušel si wrestlerskou mlátičku (Vítejte v džungli), válečnou palbu (Království) a teď si s úspěchem prubnul i klasickou superhrdinskou přesdržkovku. A v mnohém dává na frak konkurenčním superhrdinským flákům.

A o Willu Smithovi ani nemusíme mluvit. Ten chlápek zvládne jak komediální roli, tak akční či dramatickou... a tady je má všechny tři v jedné kupě. I když mu to nejvíc sluší, když je neoholený, s černými brýlemi a čepicí stáhnutou do očí, tak ani ve spandexové uniformě nevypadá špatně.  

magazin.cz

    
Záchrana světa za flašku rumu
Hancock je trochu jako televizní minisérie sražená na hodinu a půl. Je to zábavné, člověk se ani chvíli nenudí, ale přesto je z filmu cítit, že něco bere hodně hopem a že by se spousta věcí mohla víc rozehrát.

I tak je ale Hancock jedním ze nejpříjemnějších superhrdinských filmů poslední doby... a nebyli bychom proti, kdyby ještě někdy zaskočil. Ideálně s nějakou tou flaškou v ruce a sprostou nadávkou na jazyku. Tak se nám přece jen líbí nejvíc.

Hancock, USA 2008, režie: Peter Berg, hrají: Will Smith, Jason Bateman, Charlize Theron

magazin.cz

Hodnocení: 8/10
V kinech od: 3.7. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 165