Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kung Fu Panda / foto: Bontonfilm

Tvé kung fu je dobré… ale Panda je lepší

Známe bojový styl tygra, jeřába, opice i kudlanky... ale bojový styl pandy?

Zkuste se jít optat nějakého bělovousého mistra a uvidíte, že bude jen nechápavě kroutit vaší hlavou. A přitom je tohle kung fu (také nazývané Nenažraný mistr) jedno z nejsilnějších. Jděte se přesvědčit do kina.

magazin.cz

Shrek vs Po
I když studio Dreamworks v reklamách na Kung Fu Pandu mává Shrekem stejně zuřivě, jako toreador červeným ubrusem, tak kungfující medvěd má se zeleným zlobrem pramálo společného.

Což je jen dobře - poslední díl Shreka už působil unaveněji než důchodce šplhající na petřínskou rozhlednu. Panda je o něčem jiném. I když je tu taky pěkná porce humoru, hlavní je kung fu.

magazin.cz

Dračí bojovníci
Hlavním hrdinou je černobílý panďák jménem Po, který pracuje u svého otce (což je kačer - v téhle rodině evidentně není něco v pořádku), obdivuje kung fu borce a chce být svědkem chvíle, kdy bude konečně vybrán Dračí bojovník.

Jenže když se konečně na akci dohrabe, prst starého želváka ukáže na něj. On je ten vyvolený, jediný, kdo může porazit ďábelského Tai Lunga. Samozřejmě, bude to chtít, aby se dal trochu do formy – což bude fuška u obézního tvora, který nedokáže ani vyšplhat do schodů a uzvedne tak maximálně misku s jídlem.

magazin.cz

Everybody is kung-fu fighting...
Trailer tak úplně nelže. Skutečně tu najdete dost vtipů na téma „tlustá panda cvičí kung fu a legračně jí to nejde“. Ale tvůrci naštěstí nevsadili celou svou výplatu na humor. Ostatně, kolik rozjuchaných animovaných taškařic zvládne člověk shlédnout, než si prožene kulku hlavou?

Takže krotitelé pand pojednali celý snímek jako svéráznou poklonu bojovým filmům s příměsí teenagerského kung fu. Je to prostě něco mezi Karate Kidem a starými filmy Jackieho Chana.

Outsider obdivuje kung fu, outsider se snaží naučit kung fu a dostává na tlamu... a outsider nakonec slavnostně zvítězí a všichni ho plácají po zádech.

Celkem klasický příběh, ale je vidět, že tvůrci mají nakoukáno. Kung Fu Panda má v sobě ducha starých čínských bijáků: Je tu stařičký sensei mluvící v hádankách, je tu tvrdý mistr, jehož uznání si musí hrdina získat – a je tu především spousta vymakaných soubojů.

A to jak monumentálních (útěk padoucha z vězení či souboj na provazovém mostě), tak správně komorních (jackiechanovský souboj o knedlíček). Ostatně všichni bojovníci jsou ztělesněním skutečně existujících bojových škol tygra, opice, kudlanky, jeřába či hada.

magazin.cz

Rána pandou
V hlavní roli haleká Jack Black, kterému role hláškujícího pandy sedne jako ušitá. Jeho mistra a protihráče si vzal na triko Dustin Hoffman. A oni v ostatních rolích není žádný plebs – jejich spolubojovníky v originálu mluví lidé jako Angelina Jolie, Seth Rogen, Lucy Liu či Jackie Chan.

Jen škoda, že jsou tak podehraní a každý z nich řekne tak dvě věty. Na to si mohli klidně najmout turecké přistěhovalce. Ale jelikož u nás bude ve většině kin film dabovaný, tak to máte vlastně úplně jedno.

Jinak je Kung Fu Panda hodně v pohodě. Díky počítačové animaci hrdinové předvádí šílené souboje i bez pomocí drátků – a kamera si může vybírat mezi těmi nejzajímavějšími úhly.

Příběh je sice jednoduchý, ale sviští kupředu jako hozené bambusové kopí, postavy jsou sympatické, akce monumentální, vtipy snesitelné, panda roztomilá... co si člověk může přát víc od filmu pro děti? Jen více kung fu!

Kung Fu Panda, USA 2008, režie: Mark Osborne, John Stevenson, hrají: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan…

Hodnocení: 7/10
V kinech od: 3.7. 2008


Podívejte se na trailer:
 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109