Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mighty sounds / foto: Shutterstock

Mighty Sounds - Ska Punk Explosion!

Festival Mighty Sounds proběhne tradičně na loukách v Olší u Tábora ve dnech 18. - 20. července. Areál bude poprvé ve historii rozšířen, a to o další louku na stanování, která je přístupná přímo z hlavní.

V jednání je i zvětšení samotného jádra festivalu. Tradiční přehlídka mnohými festivaly opomíjených nezávislých žánrů bude v roce 2008 zase o něco pestřejší a kvalitnější než byla v letech předchozích.

 

Pořadatelé se rozhodli, i díky obrovskému zájmu především zahraničních interpretů, rozšířit dosavadní nabídku dvou „živých“ scén ještě o třetí. Celkový počet 6 scén pak budou jako tradičně doplňovat divadelní šapitó a dvě DJské scény, na kterých zazní vše od dancehallu přes zlámané beaty až po techno.

magazin.cz


Hlavně o ska

Přestože je Mighty Sounds, jako vždy, z velké míry o ska, tento ročník má za hlavní cíl zkvalitnit punkovou, hardcorovou a rock’n’rollovou část dramaturgie. Příznivci karibských rytmů se však bát nemusí. Úroveň ska kapel, na kterou byli zvyklí, rozhodně nemá sestupnou tendenci, ba naopak.

 

Celkově se mohou návštěvníci těšit na více než stovku skvělých kapel, z nichž většinu tvoří kvalitní zahraniční soubory, což je hlavní devizou tohoto festivalu.

magazin.cz

 

Na základě ohromného úspěchu, který sklidil minulý rok jamajský ska/reggae pionýr Derrick Morgan, letos potvrdil svou účast jeho jen o pár let mladší jamajský kolega Dennis Alcapone.

 

Svou účast dále přislíbili známí američtí two-tone matadoři the Toasters, jenž nejsou na Mighty Sounds ani v ČR rozhodně nováčky, podobně jako skvělý dancehallový ansámbl Irie Révoltés z Německa či drážďanská ska-reggae-rocksteady stálice Yellow Umbrella.

 

Z katalánské Valencie dorazí jedna z nejzářivějších evropských ska-punk-latino hvězd Obrint Pas, z holandské metropole zase supernova tradičního pojetí ska jménem the Upsessions. Od našich západních sousedů přijede jedna z nejstarších ska kapel starého kontinentu, nadupanou show pověstní Skaos nebo také známý ragga zpěvák Dr. Ring Ding – tentokrát se svým dancehallovým projektem Sharp Axe Band.

 

Apeninský poloostrov bude reprezentovat italský „švihák“ Mr. T-Bone. Z domácích zástupců představí materiál z letos vydaných desek jak Sto Zvířat, tak Fast Food Orchestra či Prague Ska Conspiracy.

 
Punková část

Punková část dramaturgie bude o poznání zajímavější než v minulých letech. Svou smrtonosně „opilou“ show předvedou například kanadští „Skotové“ the Real McKenzies, ze Států dorazí punk’n’rollové kombo the Turbo AC’s a z Británie jedna z největších evropských punkových legend, Vice Squaw s originální pin-up girl Becky Bondage za mikrofonem.  

 

Legendou svého žánru jsou jistě průkopníci stylu psychobilly Demented Are Go, kteří jsou pověstní svou nezřízenou show. Texaští pekelní cowboyové Born To Lose zase předvedou, jak se hraje rock’n’roll v domovině George Bushe.

magazin.cz

 

Zástup britských kapel

Na letošním Mighty Sounds se představí zástup těžko žánrově definovatelných britských kapel aneb to nejlepší z nezávislé scény Albionu, v čele s punk-reggae-hip-hop čtveřicí Sonic Boom 6, která je celkem právem přirovnávána k  Asian Dub Foundation, leedskými „zabijáky“ Buzzkill a post-hardcorovými Failsafe.

 

Počet kapel z ostrovů již přesáhl dvě desítky, a to je jedině dobře, protože právě v Británii se kapely nebojí styly zajímavě míchat a experimentovat. Diváci budou mít šanci objevit spousty nových favoritů.

 

Mighty Sounds 2008 tradičně nabídne krom tun muziky, divadel a kultury obecně i široký doprovodný program a velký výběr kvalitního občerstvení. Produkce festivalu znovu zapracuje na celkovém zlepšení služeb a doufá, že těch pár much z předešlých ročníků se podaří vychytat a zázemí bude na takové úrovni, aby si každý z diváků mohl bezstarostně vychutnat tu úžasnou atmosféru, kterou těžko pocítí jinde než právě na Mighty Sounds.

 

Líbímseti.cz bude i tady s vámi. Těšíme se na vaši účast v soutěžích na našem baru Líbímseti.

 

18.-20.7. 2008, Olší u Tábora

www.mightysounds.cz
www.myspace.com/mightysounds

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40