Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dark knight / foto: Shutterstock

Nejúspěšnější filmy všech dob

Letní blockbuster. To je sousloví, které se již několik let používá pro ty nejúspěšnější filmy celého roku.

Ačkoliv by se zdálo, že v létě do kina mnoho lidí nezavítá, opak je pravdou. Distributoři totiž uvádějí ty největší hity s obřími rozpočty a následně počítají milióny či miliardy dolarů.

Smrt láká
Každé léto proto filmoví odborníci čekají na bourání rekordů. A přestože je tento rok z filmového hlediska celkově slabší, zdá se, že se tak jako tak zapíše do dějin.

Objevil se totiž Temný rytíř. Film, který v názvu nijak neevokuje spojení se slavným Batmanem, ale těží z jiných propriet než slavného netopýřího muže.

Jednak jde o novodobé pojetí snímku a oplývá - na komiks - snad až přehnanou realističností, jíž dílu vtiskl režisér Christopher Nolan, jednak k úspěchu "pomohla" smrt jednoho z hlavních představitelů.

Heath Ledger se předávkoval léky těsně poté, co dotočil roli Jokera. Někdo dokonce tvrdí, že ho tato psychopatická role natolik strhla, že ve slabší chvilce spáchal sebevraždu. Kritici i diváci totiž shodně tvrdí, že podal mistrovský výkon.

Představitel Batmana Christian Bale dokonce řekl, že to už není Heath, ale prostě Joker. Ledger má posmrtnou nominaci na Oscara prakticky jistou. Jako osmý herec v historii.

Padnou všechny rekordy?

Je poněkud morbidní sledovat mladého herce na plátně, když víte, že je mrtvý. Ovšem právě to lidi tak táhne a Warner Bros. na tuhle strunu ještě lehce brnká, byť to otevřeně nikdy nepřizná.

Temný rytíř se v takové konstelaci úspěchem pochopitelně neminul. Notoričtí statistikové zase mohou začít počítat. Rekord pokořil hned první den, kdy vydělal 58 miliónů dolarů a za celý uváděcí víkend stihl 155 miliónů. Tím o čtyři mega trhl v této disciplíně dosud vévodícího Spider-Mana 3.

Pokořovat další rekordy už je v poslední době těžší, jelikož předchozí hity měly divácký zájem přece jen více rozložen. Ovšem o tom, že se Temný rytíř stane jedním z nejúspěšnějších filmů historie, nepochybuje nikdo. A kdo ví – možná skutečně stane na samém vrcholu.

Mocný Titanic
Ovšem romantický Titanic se na prvním místě drží už jedenáct let. Dokázal utržit nevídaných 1,842 miliardy dolarů.

Pán Prstenů: Návrat krále na druhé pozici ztrácí více, než by se na samotném vrcholu dalo čekat. Za svou kariéru od roku 2003 vydělal 1,119 miliardy. Jeho soudruzi z trilogie se umístili na sedmém (Dvě věže) a čtrnáctém místě (Společenstvo prstenu).

Třetí místo drží Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, kteří se i díky šarmu Johnyho Deppa vyšplhali na 1,066 miliardy. Piráti z Karibiku: Na konci světa skončili pátí a Prokletí černé perly je 32.

Velkým fenoménem je rovněž Harry Potter, který navíc není jen trilogií, ale celkově se objeví minimálně sedm filmů. Nejúspěšnější z nich - Kámen mudrců - má v historické tabulce čtvrté místo s 976 milióny dolarů. Fénixův řád je na šestce a ani další kouzelníkovy inkarnace se nemusí stydět. Harry je zkrátka fabrikou na prachy. A to má ještě knížky!

Spielberg až desátý
Osmou pozici drží nejúspěšnější ze Star Wars filmů, který je paradoxně i tím nejhorším z celé hexalogie. Jde o Skrytou hrozbu, tedy úvodní díl novodobé trilogie. Ta dokázala vydělat 924 miliónů.

Deváté místo patří druhému Shrekovi s 919 milióny a v těsném závěsu uzavírá první desítku legendární a letitý Jurský park, nejúspěšnější film Stevena Spielberga. Ten to dotáhl na 914 miliónů.

Top 10:

  1. Titanic
  2. Pán Prstenů: Návrat krále
  3. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
  4. Harry Potter: Kámen mudrců
  5. Piráti z Karibiku: Na konci světa
  6. Harry Potter: Fénixův řád
  7. Pán Prstenů: Dvě věže
  8. Star Wars:Skrytá hrozba
  9. Shrek2
  10. Jurský park

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 343