Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
X-Files: I Want to Believe / foto: Shutterstock

Nová Akta X z pohledu bezvěrce

Chci uvěřit, hlásá agent Fox Mulder jako zaseklá gramodeska.

Jenže nějakým věcem se prostě věřit nedá. Jako třeba novým Aktům X.

Někdo unesl agentku FBI, jasnovidec našel ufiknutou ruku, takže je zpátky do služby povoláno duo Mulder a Scullyová, aby případ vyšetřilo. Ona je už úspěšnou doktorkou, on úspěšným poustevníkem, ovšem to jim nebrání, aby znovu vyrazili do akce... a mluvili... a mluvili... a mluvili... a mluvili...

Mnoho povyku pro nic

magazin.cz

Zatímco první filmová Akta X ještě těžila z toho, že slavný seriál vidíme na plátně, čili byla snaha, aby to bylo co nejvelkolepější a nejmonumentálnější, tak dvojka vypadá spíš tak, že si Chris Carter ušetřil před prázdninami nějaké peníze vydělané sběrem starého papíru a rozhodl se, že si za ně zrežíruje další film, aby se na něj úplně nezapomnělo.

V podstatě v nových Aktech X buď někdo chodí sněhem, nebo stojí v nějaké místnosti a baví se o tom, jestli věří, nebo ne.

magazin.cz

To by zase tolik nevadilo, kdyby byl zajímavý příběh, ale i ten je lehce ušmudlaný a odbytý. Žádné UFO, žádný posun v mytologii, žádné zásadní odhalení, prostě je to na úrovní nějakého z těch dílů, ve kterých se objeví bubák a Mulder a Scullyová ho odhalí.

Až na to, že tady ten bubák není ani nějak extra zajímavý... a vlastně to ani není bubák, spíš obyčejný vraždící psychopat. Fantaskní motiv je tu slabý jako pšouk ve vichřici – v podstatě je to naprosto průměrný thriller s lehkým sci-fi nádechem.

Navíc thriller, ve kterém se postavy chovají jako idioti a překvapují je věci, které divák ví už dávno a na které by mohli přijít, kdyby místo debat o tom, jestli věří, nebo ne, použili trochu toho kriminalistického pátrání.

Návrat ztracených agentů
Nové Akta X jsou něco, jako byste znovuoživili Alberta Einsteina a pak po něm chtěli, aby dělal školníka na základce v Horních Postoloprtech. Po deseti letech se dvě televizní legendy vrátily na plátno a místo pořádného případu dostali něco, co by mohl vypátrat i komisař Rex.

magazin.cz

Když už měli mít Mulder a Scullyová comeback, tak v něčem lepším, než ve snímku, který vypadá jako podprůměrný díl televizního seriálu, naředěný nezábavnými dialogy na celovečerní stopáž. Snímku, na kterém je jediná zajímavá věc - a sice tvrzení, že pedofilní kněží mají i své dobré stránky.

Hodnocení: 5/10
V kinech od: 24.7.2008

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 115