Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Harry Potter a Princ Dvojí krve / foto: Reuters

Premiéra Harry Pottera odložena o půl roku

Fanoušci kouzelnického učně Harryho Pottera budou asi pořádně zklamaní. Premiéra filmu Harry Potter a Princ Dvojí krve, která byla ohlášena na letošní listopad, byla odsunuta až na příští léto.

Nový termín světové premiéry byl ohlášen na 17. července, jak uvedl britský list Daily Mail. Časová prodleva mezi filmovým pátým dílem Fénixův řád a šestým pokračováním se tak protáhla na neuvěřitelně dlouhé dva roky. Pravděpodobně se počítá s tím, že během letní blockbusterové sezóny vydělá víc než v zimních měsících.

Všechno zlé je pro něco dobré, a to platí i v tomto případě. Posunutím premiéry šestého dílo se zase výrazně zkrátí doba čekání na závěrečné dva filmy kouzelnické série. Ty jsou vyprávěné podle knihy Relikvie smrti a začnou se oba současně natáčet příští rok. Předběžný termín premiéry byl stanoven na listopad 2010.

magazin.cz


Mohou za to scénaristé?
Alan Horn, prezident studia Warner Bros, které sérii Harryho Pottera produkuje, je přesvědčen, že Princ dvojí krve bude hlavním tahákem příštího léta ve světových kinech.

„Posunutí premiéry nebylo zaviněno produkcí nebo nějakými finančními kalkulacemi. Vypadá to, že termín přesunujeme kvůli vyššímu výdělku, ale to není pravda,“ řekl. Uvedl, že příčinou zpoždění je hollywoodská stávka scénáristů, která proběhla loni v zimě.

Vysvětlil, že „stávka měla dopad i na jiné filmy. Šestý kouzelnický příběh je vyráběn přesně podle plánu. Žádné zpoždění nemáme.“ Zároveň ale připustil, že budou muset uklidňovat zklamané potterovské nadšence. „Nemáme žádný zájem na tom, abychom jakkoli zklamali fanoušky filmové série. Velice si jich vážíme.“

Posouvání termíny premiér není nijak neobvyklá praxe. Vloni v únoru byl přesunut další očekávaný hollywoodský trhák Star Trek, který produkuje Paramount. Místo původně plánovaného prosincového termínu se ho vesmírní nadšenci dočkají až v květnu 2009.

Vedoucí studia přiznali, že přesun filmu na začátek letní sezóny jim poskytne lepší příležitost stát se kasovním trhákem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 323