Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Support Lesbiens / foto: Archiv

Kdo koho vykrádá v české muzice

Pamatujete? Před několika lety se vyrojila poměrně kuriózní aférka kolem skladby Support Lesbiens In Da Yard. Zpěvák Jan Kalousek nařkl jejího autora Yardu Helešice, že v ní vykradl jeho song Chodím ulicí.

In Da Yard vyšla na supportím albu Tune Da Radio v roce 2002 a byla z toho tenkrát poměrně slušná aféra. Helešic se hájil, že Kalouska v žádném případě neokradl, že podobnost se týká pouze několika taktů za začátku refrénu a podobně. Posléze se na celou věc zapomnělo, ale neusnula.

Před pár dny se incident znovu projednával u soudu, kam byl přizván i znalec z brněnské JAMU, který přednesl svůj posudek. Podle něj Helešic Kalouska nevybrakoval, nýbrž oba dva skladatelé čerpali z jakéhosi obecného zdroje, což je prý v populární muzice zcela běžné.

Oba jsou nezajímaví a neobjevní
Znalec obě písně pečlivě prozkoumal a prohlásil, že jsou obě dvě zcela neobjevné, obyčejné a využívají prvky dávno známé už odjinud. Ve dvou taktech našel melodickou shodu, v dalších dvou se prý liší jen nepatrně.

Odborník dále prohlásil, že kopírování je v popu celkem normální záležitostí, jedna skladba se běžně podobá jiné, jen v tomto případě je to nápadnější.

Už to hrála Zelenková
Dále dodal, že podobný melodický motiv už slyšel kdysi od zpěvačky Jitky Zelenkové. „Skládání podobných věcí je originální asi jako když děcka staví věž z kostek,“ prohlásil otevřeně a dodal, že k vytvoření obou skladeb byla zapotřebí určitá zkušenost.

Střední proud je ale podle něj natolik přístupnou záležitostí, že podobnou zkušenost má téměř každý. Připustil, že Helešic při komponování možná měl v uších Kalouskovu skladbu, ale shledal obě skladby zvukově i charakteristicky natolik odlišné, že o vědomé kopírování nejde.

Helešic už dříve prohlásil, že se při psaní In Da Yard inspiroval dětským rozpočítadlem. Případ se bude ještě projednávat v listopadu, kdy k soudu dorazí další svědci. Profesor, s nímž Helešic skladbu konzultoval, a Kryštof Michal, zpěvák Support Lesbiens.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19