Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hellboy 2: Zlatá armáda / foto: bonton

Pekelník Hellboy versus zlatá armáda

Nastoupit do kin těsně po Batmanovi, to byla pro pekelného komiksového hrdinu dost nepříjemná situace.

Laťka byla nastavena tak vysoko, že by se dala překonat snad jen s pomocí raketoplánu a tak šlo spíš o to, prohrát na úrovni. Člověk nemusí vždycky zvítězit, jen by si neměl nabít tlamu. Navíc Hellboy zase nabízí něco jiného než Batman – méně vraždících psychopatů a více mystických potvor. Takže... dostal se Hellboy na stupínky komiksových vítězů?

V něčem dobré, v něčem špatné
Hellboy ztroskotal právě ve věci, ve které Batman exceloval. A tou věcí je scénář. Zatímco Batman přišel s originálním příběhem plným zákrut a překvapení, jde Hellboy rovnou přímo k věci. Děj je až béčkově přímočarý: Elf chce ovládnout svět a povolat zlatou armádu, Hellboy zjišťuje, o co jde, elf na něj posílá monstra, až dojde k závěrečnému střetu, kde dostane elf nakládačku.

magazin.cz

Do toho si přihoďte takové klasiky jako skládací amulet, ke kterému je nutné získat poslední dílek, mumioidní nepřemožitelnou armádu čekající na povel vyrazit, trochu té osudovosti a fakt, že nakonec padoucha dostanou způsobem lacinějším než krabička sirek, způsobem, který klidně mohli provést už po deseti minutách filmu.

Aby to nebylo málo, tak je tenhle prostý příběh doplněný hlubokomyslnými promluvami na téma umírající rasy a přicházející zkázy. Ty proslovy by i fungovaly, kdyby se s nimi pracovalo i v ději a nebyly jen takovou fantasy obdobou pokecu u piva.

Svět úžasný jak kapka jedu
Pokud je příběh fádní jako omítka nádražní čekárny, tak vesmír, ve kterém se odehrává, je přímo neskutečně pestrý a fascinující. Atmosféra se vám zakousne do lýtka hned na začátku, kdy je historická událost vyprávěná pomocí loutek, a pak se jen přidává a přidává.

Z fantaskních světů čiší krása i melancholie. Listím zapadané království elfů uprostřed staré továrny, tržiště plné různých bytostí, nálet zuřivých vil zubniček, obří „fíkus“ bojující uprostřed města, prostě co scéna, to parádní obraz.

magazin.cz

Ale nejde jen o atmosférická prostředí, každá postava je vymazlená do nejmenšího detailu. Elfové s podivnými jizvami, smrtka, která má oči všude možné, jen ne na obličeji, obří rostlina která krvácí trávu – del Toro vás bere na procházku do úžasného světa své fantazie.

A pomohli mu v tom i trikaři, kteří se od posledně docela zlepšili. Dokonce i Hellboy vypadá líp než v prvním filmu – už nevyhlíží jako oblepený polystyrénem a jeho kamenná ruka nepůsobí, jakoby si jí koupil v nejbližším hračkářství.

Akce - bezvýrazné mlátičky
Z Hellboye je vidět, že Guillermo del Toro rozhodně není akční režisér. Jdou mu spíš melancholicky temné scény, pomalé noření se do atmosféry a vykreslování světa. Taky jeho nejlepší filmy jsou ty, které se víc blíží k hororu než k akčnímu fantasy. A tak není divu, že ani druhý Hellboy nepřekonává Faunův labyrint.

Když má del Toro dělat akci, tak vyrukuje s nudnou mlátičkou bez překvapivých nebo napínavých scén. Chybí mu vynalézavost a zručnost v práci se střihem – pokud jsou ve filmu nějaké scény, u kterých se mi klížily oči, tak to byly hlavně nepřehledné a bezvýrazné mlátičky, u kterých jste obvykle věděli nejen jak budou probíhat, ale i jak skončí (proč jsou asi na tržišti tak náhodně umístěny dva otáčející se válce s bodáky?).

Jediné, co akci zachraňuje, jsou příšery, se kterými se bojuje... a pak Hellboyovy hlášky.

Postavy
Hrdinové jsou sympaťáci jeden jako druhý. Hláškující a lehce přitroublý přestárlý puberťák Hellboy, mírně neurotická (ale sexy) Liz i šprtovitý Abe. Pozitivní je, že zmizel jediný rušivý „normální“ element z prvního dílu (Hellboy ho odeslal na Aljašku) a místo něj se objevuje další exot, chodící skafandr naplněný živým plynem (navíc mluví s německým přízvukem). Jsou fajn a nejlepší scény jsou takové, kdy si jenom povídají nebo pochlastávají a broukají si popíkové hity.

magazin.cz

Peklo se otevírá
Hellboy je v něčem skvělý a v něčem ne. Má úžasné postavy, nádhernou atmosféru, ale ušmudlaný příběh. V mnohém je Hellboy podobný originálnímu komiksu, který taky spíš stojí na atmosféře, na kresbě a na hláškách než na příběhu, který je obvykle až příliš jednoduchý.

Pokud to skousnete a budete se čistě kochat světem a figurami, máte velkou šanci si Hellboye užít přímo pekelně.

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 89