Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hollywood / foto: shutterstock

Tajemství slavného Hollywoodu

Jméno Hollywood v mnohých vyvolává chvění v zádech. Především ti, kdo tam nikdy nebyli, si ho představují div ne zázračně.

Myslí si, že se na ulicích procházejí pouze filmové hvězdy největšího kalibru a všude se to leskne luxusem.

Realita je poněkud všednější. Hollywood se kdovíjak neliší od jiných lepších čtvrtí Los Angeles. Ano, nejde o samostatné město, ale pouze jednu jeho relativně malou část. Každopádně to je významný pojem, o kterém stojí za to něco vědět, respektive vědět to, co ostatní nevědí.

Sídlí tu jediné velké filmové studio
Pokud si Hollywood představujete jako místo, kde jsou vedle sebe naskládány komplexy těch největších filmových studií, jste docela dost vedle. Jistě, řada studií tady skutečně sídlí, ovšem z těch největších hráčů je tu doma pouze Paramount.

Je však pravdou, že tohle studio je opravdu velké. V Hollywoodu je nejstarší a za dobu své existence zhltlo řadu svých konkurentů. Díky tomu se rozprostírá na ploše zhruba tak velké, jako floridský Disneyland.

Ovšem jiná, ještě větší filmová studia, jako Warner Bros. či Universal, se už dávno přesunuly do jiných částí Los Angeles.

Slavný znak byl prodán v aukci
Historie slavného nápisu, který už léta visí na hoře nad Hollywoodem, je poměrně zajímavá. Původně totiž nebyl s filmovou oblastí nijak spjat, ale měl označovat takzvaný Hollywoodland, velkolepý realitní projekt, jakousi hodně luxusní vilkovou oblast pro zbohatlíky. Ten však zkrachoval, ale nápis zůstal jako ustálený symbol.

Jednu dobu byl ale v tak dezolátním stavu, že ho musel podivínský miliardář Hugh Hefner  nechat opravit. Později byl nápis městem prodán producentovi Danu Blissovi za 10.000 dolarů. Ten na něm vydělal skutečně velký balík, protože když ho o několik let později umístil do internetové aukční síně Ebay, dostal za něj 450.000 dolarů.

Příjmy v Hollywoodu jsou na USA podprůměrné
Pokud si představujete Hollywood jako výspu bohatství, kde mají právo bydlet jen ti nejbohatší, jste vedle. Velký průzkum z roku 1999 ukázal, že příjem jedné domácnosti (tvoří ho všichni členové nad 15 let) se tam pohybuje kolem 34.000 dolarů za rok.

To opravdu není příliš, obzvlášť když vezmete v potaz, že měření ze stejného roku stanovila celostátní průměr na 44.900. To znamená, že se v Hollywoodu žije docela dost pod průměrem, což je o to víc zarážející, že se tu několik boháčů skutečně vyskytuje. Zřejmě ne dostatečně velkých.

Na chodníku slávy chybí velká jména

Jistě už jste někdy, aspoň v televizi, viděli proslulý chodník slávy, který Hollywoodem vede. Obvykle se vytáhne vždy ku příležitosti nějaké té premiéry filmu nebo hudebního alba. Když zazáří nějaká nová hvězda, moc ráda přijme nabídku obtisknout sem svou ruku a obletět s těmito záběry svět.

Ovšem starým harcovníkům typu Clinta Eastwooda, Mela Gibsona či Roberta Redforda je to tak nějak jedno. Své jméno tu stále nemají, přestože jejich kariéry jsou přímo výstavní. Možná se jim nechce zaplatit poplatek činící 25.000 dolarů. Nebo to prostě nepotřebují.

Filmy se promítají i na hřbitově
Jednou z věcí, které jste asi nevěděli, ale možná byste uhodli, je skutečnost, že filmy se v Hollywoodu promítají skutečně na každém rohu. A to i tam, kde by to člověk opravdu nečekal – na hřbitově.

Každý rok se na místním největším hřbitově, kde dlí ostatky velkých hvězd, koná festival Cinespia, jenž se promítá na plátno pověšené na zdi mauzolea, kde odpočívají kosti ikonického Rudolpha Valentina.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49