Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kazatel 4: Křižáci / foto: BB art a Crew

Křížová výprava pokračuje

Je schopen umučit člověka za pouhé zakopnutí, váží několik metráků a po každém jídle si strčí prst do krku a... Kdo? Svatý otec D’Aronique.

To všechno proto, že má absolutní moc a absolutně žádné ohledy a city, takže i náckoidní zabiják Herr Star před ním stojí v pozoru a se strachem (má proč). A právě nikdo menší než svatý otec – doufám, že se mu za tenhle dvojsmyslný vtípek nikdy nedostanu do rukou – míří do místa zvaného Masada, kde se chystá dílčí vyvrcholení komiksového příběhu známého u nás pod názvem Kazatel alias Preacher.

Těšte se na…

magazin.cz
Karty jsou rozdány následovně: Bůh se na všechno vykvajznul a zmizel. Padlý reverend Jesse Custer ho hledá, aby s ním prodiskutoval pár zásadních otázek, jako například proč je majitelem Hlasu, který nikdo nedokáže neuposlechnout.

Hnutí Grál, v jehož čele stojí otec D’Aronique a v jehož žoldu zabíjí Herr Star, chce dostat Custera, protože s ním má vlastní plány. Zatím se ale dokázalo zmocnit pouze Jesseho kámoše upíra Cassidyho, kterého hodlá mučit, mučit a mučit, takže ho Custer plánuje osvobodit, jenže tak, aby při tom (už podruhé) nepřišla o život jeho milka Tulip.

Jediný, kdo si s ničím neláme hlavu, je přímý potomek Ježíše Krista, ovšem pouze proto, že staletí příbuzenských sňatků pro zachování čistoty krve se na něm nevratně degenerativně podepsala.

Jasně, není to jednoduché, a to jsem vynechal románek mezi andělem a ďáblicí, sexuální vyšetřovatele i mstitele, který si pro svůj zjev plným právem říká Prdelman.

Stále na úrovni

Jenže co se dá dělat, když svazek nazvaný Křižáci je už čtvrtou knihou série, se kterou do našich životů vstoupila zábava ve stylu filmu Dogma, ale ještě drsnější a krvavější.

Taková šlupka, jako když jsme Preachera otevřeli poprvé, to pochopitelně není, ale osvědčený tandem scenáristy a kreslíře nepolevuje, a i když tady leckterá postava odpadne (potažmo vypadne, třeba z helikoptéry), stále zůstáváme v napětí, jak to nakonec dopadne.

Nicméně pokud jste ještě Kazatelem nepolíbení, nenaskakujte za jízdy, ale začněte hezky od začátku. Stojí to za to.

Kazatel 4: Křižáci, scénář: Garth Ennis, kresba: Steve Dillon, překlad: Štěpán Kopřiva, vydal BB art a Crew, Praha 2008, 176 str., 399 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 17