Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knight Rider / foto: Shutterstock

Top 10 filmových aut

Tohle je automobilová filmová klasika. Který filmový vůz nejvíce obdivujete vy?

1. Kitt
Auto jménem KITT znáte ze seriálu Knight Rider, je to počítačem řízený hi-tech automobil, v reálu je to upravený Pontiac Trans-Am. Vidí, slyší, myslí, cítí, má paměť, umí se řídit sám, má v sobě zabudovaný padák, umí plakat, umí se tvářit jako policejní auto, má nebezpečné lasery, může kolem sebe metat bomby a umí podobně jako 007čka vyšpiónit všechno možné na kohokoliv. Je to prostě takový pojízdný MacGyver.

magazin.cz

Řídí ho Michael Long v podání Davida Hasselhoffa. Auto je přizpůsobeno řidiči a má za hlavní úkol chránit jeho život. Řidič sice hned v úvodním filmu jakoby umírá, ale proto, aby se znovu zrodil s novou identitou coby Michael Knight a bojoval za právo a pořádek na modré planetě zvané Země.

No a aby to nebyla nuda, v seriálu se objeví i Kittovo zlé dvojče KARR, které chrání jen samo sebe. O souboje těchto autobratrů tu samozřejmě není nouze.

2. Christine
V hororu Christine Stephena Kinga jsme se v roce 1983 mohli poprvé seznámit s autem jménem Christine. Tohle zprvu docela nezajímavé auto zamotalo životy kamarádům Arniemu a Dennisovi. Předtím to byli dva obyčejní kluci. Než uviděli Christine.

magazin.cz

Arnie k ní byl přitahován mocným kouzlem, Christine si koupil, i když Arnieho rodiče byli proti. Jenže Arnie prostě tuhle káru chtěl. Když byla jeho, začal se chlapec měnit. Měl totiž silného ochránce. Jeho vražedné autíčko zničilo kohokoli, kdo chtěl páníčkovi ublížit. Zatímco jiná auta se časem ojedou, Christine bylo s najetými kilometry čím dál tím líp.

Jenže spolu s nepřáteli tohle vozidlo ničí i svého řidiče, stravuje jeho duši, připravuje ho o přátele. To je mnohem nebezpečnější než jak tomu bývá u obyčejných aut, která nám vysávají maximálně tak peněženky a připravují nás občas o nervy.

I v naší kinematografii jsme měli vražedné auto. Ve hororu Juraje Herze Upír z Feratu z roku 1982 krvežíznivé závodní auto pije krev svému řidiči, a to nikoli obrazně, ale plynovým pedálem. Řidič jsou sice opojeni rychlou jízdou, ale ve skutečnosti to opojení způsobuje úbytek červených krvinek. Takhle upír z feratu vysaje třeba i naši bývalou první dámu Dagmar Veškrnovou.

3. Flinstonecar
Zato autíčko rodiny Flinstoneových je učiněný dobrák. Má jediný problém, je totiž celé postavené z kamenů. Ale má ve výbavě zdarma air condition a posilovnu nohou. Aby se totiž auto rozjelo, musíte si dost máknout vlastníma nohama. Fred a Wilma Flinstoneovi musí mít svaly na nohách pevné jako horolezecká lana.

4. Eleanor
Úžasná záležitost z filmu 60 seconds, zamilovaný vůz hlavního hrdiny, zloděje aut. Aby ne, do téhle nádhery se zamiluje každý. Krycí jméno Eleanor. Občanské Ford Mustang Shelby 500 GT. Má skvělé paramatry, které mluví samy za sebe, stačí říci jen 450 koní, 650 Nm a zrychlení z nuly na sto za 4,6 s. Super...

magazin.cz

5. Herbie
Herbie je samotnou kapitolou. Není divu, že právě do tohoto auta, "brouka" od Volkswagenu, se zamiloval jistý autofil, který během svého života pomiloval nebo chcete-li znásilnil 1000 aut. Ale Herbie byl jednou z jeho největších platonických lásek.

magazin.cz

Tenhle Brouk sice v sobě neměl zabudované nejmodernější zbraně ničivé síly, ale byl to auťák s báječnou povahou a smyslem pro humor. Navíc byl věrný, zloduchy nemilosrdně klátil k zemi, ale za těmi hodnými by sjezdil světa kraj. Je to taková obdoba kolie Lassie, ale na čtyřech nafouklých kolech. No řekněte, nedostala by vás rozkošná upřímná přední světla?

6. Aston Martin Jamese Bonda
Když v roce 1964 usedl Sean Connery coby neohrožený agent s povolením zabíjet do překrásného stříbrného Aston Martina DB5, zbledl závistí snad i Goldfinger, který jinak preferuje výhradně zlatou barvu, a to i ve tváři.

magazin.cz

Aston Martin v Jamesi Bondovi, to byl product placement, který se vážně vyplatil. Tohle auto by se ale prodávalo i bez dokonalé reklamy. I když 007ička má samozřejmě mnohá vylepšení, kterých se v běžném modelu nedočkáte. Třeba katapultovací zařízení sedadel, zabudované palné zbraně, pro nepřátele, kteří by si troufli ho pronásledovat, tu byly hektolitry oleje, které auto vypustilo na vozovku.

Aston Martin je nádherné auto. Je to naprostá jednička a musí dostat každého padoucha, klidně by se v něm nechal protřepat, nemíchat a vůbec by se nenamíchl. V poslední bondovce Dnes neumírej se objevil i občas neviditelný Aston Martin Vanquish V12.

7. Další auta 007

Aston Martin zdaleka nebylo jediné skvělé Bondovo auto. Modely se měnily, výbava taky, záleželo na tom, která automobilka si zaplatila a pak taky, jak moc hravou náladu měl Q či jeho nástupce R.

Bavorák s dálkačem v dílu Jeden svět nestačí byl dokonalý, zneškodnit bez řidiče hordu nepřátel a pak prostřelit raketkou stěnu, nabrat za jízdy okénkem páníčka a ujet, tomu se říká dovednost.

V Bondovi se těch aut objevilo zhruba 20 a o každém z nich by se daly psát romány.

8. Návrat do budoucnosti
Z filmových osmdesátých let je asi nejpůvabnější ocelově šedý model známý pod názvem De Lorean, v trilogii Návrat do budoucnosti fungoval jako stroj času. Jezdil na plutonium, dveře se mu otvíraly nikoli do strany, ale nahoru.

magazin.cz

Ve skutečnosti bylo tohle auto dosti nepoužitelné. Netradiční karoserie byla  vyrobená jako polosamonosný skelet ze sendvičových plastů s povrchovými díly z leštěné nerazavějící oceli, které nebyly v začátcích lakovány.

Společnost De Lorean Motor Company vyráběla tento sportovní vůz, který v reálu samozřejmě nejezdil na plutonium, mezi lety 1981 a 1983, pak vyhlásila bankrot. Celkem sjelo z výrobní linky 8 583 De Loreanů. Někomu zbyly jen oči pro pláč, ale většina motoristického světa se radovala. Bylo to prý hrozné auto.

9. Batmobil
To kdyby se vyrábělo něco jako Batmobil, bankrot by určitě hrozit nemohl. Ale který Batmobil máme vlastně na mysli? Na plátnech kin se jich objevilo tolik, že je těžké mluvit jen o jednom. Na konci 60. let minulého století byl základem Ford později nazvaný Lincoln Futura, pozdější verze měla hodně výrazná světla a hlavně vepředu obří bodec proti nepřátelům a patřila k němu neodmyslitelně i batmotorka. Jedna animovaná verze měla i létající Batmobil. Jiné Batmobily se spíš podobaly tanku.

magazin.cz

Zatím poslední Batmobil krotil nepřátele Gothamu pod rukama Bruce Wayna ve filmu Temný rytíř režiséra Christophera Nolana. Tenhle model vyvíjela Toyota. Aby dokázala, že tohle není jen filmová atrapa, nechala Batmobil změřit síly na okruhu F1 v Silverstoneu. Jarno Trulli a Timo Glock nevěřícně kroutili hlavami, když Batmobil vysunul všechny aerodynamické brzdy. Batmobil má sice vzadu výdech z tryskového motoru, ten ale funguje jen ve filmu, na závodní dráze mu musel stačit jen obyčejný čtyřtakt motor, takže nakonec vyhrála formule. Ale na obří Batmobil tu asi nikdo nezapomene.

10. Chitty Chitty Bang Bang
V filmu Chitty Chitty Bang Bang hraje stejnojmenné auto. Umí se změnit v loď a hlavně umí i létat. Tak samozřejmě Batmobil to není a kam se co do krásy hrabe na Aston Martina, ale také má své kouzlo.

magazin.cz

Jaký by byl váš výběr? Napište své tipy do diskuse.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 665