Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kozí příběh - pověsti staré Prahy / foto: Bontonfilm

Kozí příběh, český animovaný horor

První 3D animovaný film ve východní Evropě Kozí příběh - pověsti staré Prahy pochází z Česka. Máme být na co hrdí?

Marně jsem celých 80 minut produkce přemýšlela, na jaký žánr chtěl Jan Tománek vlastně dosáhnout? Až v informačních letácích jsem se dočetla, že film je animovaná rodinná komedie.

Tak to určitě není! Přítomné děti pofňukávaly strachy a dospělí smíchy zrovna neburáceli. Všichni jen fascinovaně hleděli a čekali, co se bude dít! Příběh je vlastně slepený z několika pražských legend, a to lepidlo, kterým autoři pověsti slepovali, asi nebylo moc kvalitní.

magazin.cz


Sem tam promluví koza

Hlavní dějovou linií je přátelství pražského přivandrovalce Kuby s jeho žárlivou kozou a následný Kubův milostný románek s pěkně stavěnou pražačkou Mácou, na kterou koza samozřejmě žárlí.

Do toho však zasahuje stavba Karlova mostu, vznik Orloje, špatný vliv Faustova domu atd. Neustále tam prochází nějaká stará babka a ptá se: „Kdy už přivezou ty hřebíky?“ Do toho jí občas skočí středověká mladá dáma s uctivým pozdravením mistra Hanuše a mezitím se na všemožných místech objevuje taková chlupatá příšerka s nohama a dlouhým jazykem (pražský chlupatý duch?).

Bez přispění státních grantů a dotací natáčel 5 let režisér, producent, výtvarník, kameraman, střihač a spoluautor scénáře v jedné osobě Jan Tománek první 3D animovaný film ve východní Evropě Kozí příběh – Pověsti staré Prahy. Cena tohoto počinu se vyšplhala na 35 mil. korun a film byl vytvořen pomocí špičkové technologie Maya, která figurovala např. při výrobě filmů Shrek, Doba ledová či Pán prstenů. V některých davových scénách se objevuje najednou až 230 postav a tyto scény tvoří v počítači až 4 mil. trojúhelníků. Hudbu autora Davida Solaře nahrával 80členný orchestr a hlasy postavičkám propůjčili výborní herci jako např. Viktor Preiss, Petr Nárožný, Jiří Lábus nebo Mahulena Bočanová.

Na co se můžete těšit: koza se ve filmu několikrát pěkně namete, dobro vyhraje nad zlem a zlo nebude nijak po zásluze potrestáno.

Jste-li fanoušky středověku, budete nadšení z: karikatur obžerství městských radních, z popravy, z otrhaných lstivých žebráků a v neposlední řadě z úžasných historických kulis města Prahy.

magazin.cz

Hrdost národa českého
Jít, či nejít do kina, toť otázka. Já říkám jednoznačně, běžte! Výtvarník Jan Tománek vytvořil něco neuvěřitelného, úžasné animace dle mého daleko převyšují Shreka i Dobu ledovou. Máciny vlasy a dřevo vymalované do posledního suku, prostě bomba!

A když se tvůrci s diváky kin vrátí i peníze, které investoval a pracně sháněl, přizve si příště lepšího scénáristu a producenta a vytvoří něco opravdu velkého. Už teď jsem cítila hrdost, že Prahu ukážeme světu tak krásnou, do detailů propracovanou a 3D, a myslím, že jsem nebyla jediná.

Neberte však s sebou do kina mladší sourozence, protože jak je dobrým zvykem v českých filmech, mohly by si domů přinést pěkných pár nočních můr. Český čert totiž nikdy nespí.

magazin.cz


Kozí příběh - pověsti staré Prahy, Česko, 2008, 80 min., režie: Jan Tománek, hrají: Matěj Hádek, Jiří Lábus, Mahulena Bočanová, Michal Dlouhý, Petr Pelzer, Jan Přeučil, Viktor Preiss, Miroslav Táborský, Karel Heřmánek, Petr Nárožný, Dalimil Klapka, Pavel Rímský, Ota Jirák...

V kinech od: 16.10 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 183