Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
AC/DC / foto: Shutterstock

AC/DC se vracejí s Černým ledem

Australská kapela AC/DC si vydobyla svou slávu v sedmdesátých letech minulého století se svým syrovým zvukem, který byl často řazen k punku.

Oni sami se ovšem od této škatulky distancovali a prohlašovali, že hrají prostě rock´n´roll. Jejich bezesporu nejlepší album Highway To Hell vzniklo v roce 1980, ale záhy poté jejich kariéru málem ukončila náhlá smrt zpěváka Bona Scotta.

AC/DC si však záhy našli náhradu v britském vokalistovi Brianovi Johnsonovi, který pár let předtím zářil ve formaci Geordie. Tehdy se navrátili s temným albem Back In Black, které naznačilo, že z nastoupené cesty nehodlají odstoupit ani o krok i díky tomu, že barva Johnsonova hlasu byla téměř stejná jako Scottova.

magazin.cz
Jejich tvorba se však dostala do jakési smyčky a opakovala stále tentýž model a dospěla až k poměrně nudnému albu Stiff Upper Lip z roku 2000. Pak si skupina dala poměrně dlouhou pauzu a navrací se až letos novým počinem Black Ice.

Věrni až za hrob
Ten sice nepřináší nic nového, ale přece jen v sobě má novou energii. AC/DC zůstávají věrni svému žánru, což jasně naznačuje již úvodní skladba Rock´n´roll Train, která se stala i úspěšným singlem.

Těmi rokenroly se to v názvech jen hemží. Kapela občas začíná zvolna, aby pak dala prostor sólovému kytaristovi Angusovi Youngovi v jeho zběsilých kreacích, ale povětšinou to zkrátka šlape ve stylu staré dobré školy rocku.

Angus sice stále nosí krátké kalhoty, ale na jeho hře je vidět, že už to není žádný teenager. Občas tu najdeme až bluesové prvky jako například ve skladbě Stormy May Day, ale záhy to zase spadne do určitých klišé a rock´n´roll je tu s námi, aby zůstal navěky.

AC/DC se ani po dlouholeté pauze rozhodně nezměnili a neusilují o nějakou inovaci své tvorby, ale ono by to asi jinak nešlo. Black Ice je zkrátka dobře odvedená porce rockové klasiky a nic víc od toho nemůžete očekávat.

AC/DC: Black Ice, Sony BMG, 15 tracků


Podívejte se klip Rock´n´roll Train:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 146