Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bono Vox / foto: Reuters

Bono se dá na novinařinu

„Kdybych nebyl zpěvákem, byl bych novinářem,“ povzdechl si před časem hlas irských U2 Bono na vysvětlenou, proč se rozhodl stát se v příštím roce externím přispěvatelem listu The New York Times.

Ne snad, že by se jako žurnalista nějak extra přetrhl, noviny od něj dočkají maximálně okolo deseti článků, ale je snad každému jasné, že nepůjde o žádné šprýmové čtení, nýbrž zásadní témata, která vhánějí chmury na pěvcovo čelo.

Prim samozřejmě budou hrát problémy třetího světa, chudoba v Africe, ale dojde prý i na lehčí žánry jako například zamyšlení nad hudbou Franka Sinatry. Listu se nepochybně zvedne prodej a navíc ušetří – jak pravil editor Andrew Rosenthal, Bono bude publikovat bez nároku na honorář.

Sluší se podotknout, že leader U2 není žádným žurnalistickým kandrdasem, novinářský chlebíček okusil již coby dopisovatel britského Independentu a amerického Vanity Fair. I tam se věnoval především problematice AIDS, chudoby a podobně.

Pokud jde o The New York Times, krom Bona budou jeho stránky hostit možná i kytaristu Queen Briana Maye. I on si v minulosti několik sloupků do novin dopřál.

Není sám
Bonovým hlavním pracovním úvazkem jinak zůstávají i nadále U2, nová deska byla nejdřív ohlášená na letošek, ale teď už je jasné, že se objeví až příští rok, pravděpodobně na jaře.

A když už jsme u těch novinářských ambicí slavných muzikantů, neškodí připomenout, že jiná dnes hvězdná jména začínala svou kariéru právě jako publicisté. Psaním do novin se živil Neil Tennant, zpěvák Pet Shop Boys, Chrissie Hynde z Pretenders či Bob Geldof. Psát se pokoušel i Morrissey (ex The Smiths, dnes sólově), ovšem neúspěšně.

A zapomenout nesmíme na jednoho z nejslavnějších a nejlepších rockových žurnalistů Nicka Kenta. Ten svého času stál u zrodu Sex Pistols – které mimochodem považuje za "bandu debilů a negramotů".

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33