Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Upírka / foto: shutterstock

Upíří domina v syrové fantasy akci

Petra Neomilnerová se celkem jasně zapsala v české fantasy a horové literární scéně produkcí řady titulů, kde povětšinou hlavní role hrají upíři, respektive upírky, a sex, obojí podáno osobitým stylem, ze všech úhlů pohledu.

V Psí zimě nejde nevysledovat určitou podobnost s dalším autorčiným románem o upíří vyšetřovatelce Tině Salo – Doušek věčnosti. V obou románech jde o vlkodlaky, v obou to má hybrid upíra a něčeho těžké a v obou je hlavní hrdina blondýna, co si to rozdává s upírem na sto způsobů.

Zaklínačská rutina a pálení stříbrem

magazin.cz
Děj Psí zimy se točí kolem dvou dějových os. První se týká epidemie lykantropie. Zaklínačka Lota se na cestě za vyděláváním tolarů zabíjením kdejakého zubatého neřáda (což kombinuje s útěkem před zešílivším upířím exekutorem) až příliš často setkává s kožoměnci.

Tou druhou osou je řešení trochu seriálově komplikovaných vzájemných vztahů všech hlavních postav.

V typicky syrové akci hlavní hrdinka řeší potíže přímočaře a jasně. Vlkodlaky zdraví po zaklínačsku taseným stříbrným mečem, milence po neomilnerovsku pálí stříbrem a ty, co miluje, buďto nechá umřít (anebo skoro umřít), popřípadě je neskutečně vytáčí.

Transfuze deziluze až na dno

Petra Neomilnerová píše svoje příběhy syrovým způsobem, kdy hlavní devizou je jednoduchá, avšak o to drsnější, přímá akce a konfrontace drsné reality s poněkud tendenčním myšlením.

Kombinace těchto faktorů v tomto románu dobře funguje, hlavní postavy se díky tomu docela slušně „hýbají“ dějem a zbývá prostor i na úvahy, jak to asi dělají upíři a jak by to vypadalo, kdyby lykantropie byla volbou v řešení problémů třetího světa.

Typická je pro Petru Neomillnerovou určitá nevyváženost „mužského“ a „ženského“ principu. Zatímco ženy to v jejích románech vždycky všechny zachrání a všechno vybojují, mužské postavy více či méně statují na okraji děje, většinou s postojem projevujícím se skrze toho malého dole a nebýt toho malého dole, často by ani neměli co říct k „věci“.

Když ale vezmu v úvahu, že autorčiny tituly citují na provařených BDSM www stránkách a že na křtinách jejích románů je pornokrál Robert Rosenberg hlavní celebritou, tak mi to pálení stříbrem nepřijde až tak mimo kategorie.

Jinak ale dobrý…
Kdo čeká chrabrými skutky nabitou, hrdinskou fantasy, nedočká se ničeho, a kdo si myslí, že už četl všechno, zjistí, že se plete. Psí zima je syrová akční fantasy, kterou bych rozhodně nečetl mladšímu sourozenci před spaním. Jinak ale dobrý…

Psí zima, Petra Neomillnerová, nakl. Fantom Print, brož., rok vydání 2008, 336 stran, cena 239 Kč.

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 95