Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Michal David / foto: Sony BMG

Hitmaker David: dobré album stojí půl mega

Michal David právě vydává nové CD Disco 2008. Víte, jaké je tajemství jeho úspěchu? Proč nesnáší Poupata? Nebo proč není cirkusákem? ROZHOVOR

Známý zpěvák se narodil v roce 1960 ve znamení raka. Ve skutečnosti se jmenuje Vladimír Štancl. Jeho předci z maminčiny strany jsou cirkusáci. Maminka se za svobodna jmenovala Kludská. Část dětství Michal prožil v Itálii, kde se naučil hrát na varhany.

 

Začal kupodivu s jazzem, když v šestnácti založil jazzovou formaci „Čtyři“ a získal ocenění Hudebník roku na Pražských hudebních dnech. Pak přišly Kroky Františka Janečka, ve kterých ze začátku Michal David zpíval i s Janou Kratochvílovou.

 

Hvězdou přes noc

Hudební hvězdou se stal během jediné noci, když na hudebním festivalu Intertalent zvítězil s písní Nenapovídej. 80. léta byla jeho vrcholem a skoro každá holka si na stěnu pověsila jeho plakát. Je zpěvák, producent i skladatel, napsal třeba hit Heleně Vondráčkové Dlouhá noc. Jeho písně zpívá i Karel Gott, Lucie Bílá či Bára Basiková.


Vydal 16 sólových alb a celkem prodal více než 3 milióny nosičů. Má nemanželského syna, který se narodil po jedné noci strávené s fanynkou

 

V roce 1987 se oženil s tenistkou Marcelou Skuherskou, narodily se jim dcery Michaela a Klára. Michaela zemřela v devíti letech na leukémii. Po její smrti se Michal David léčil hlubinnou terapií, při které se podíval do svých minulých i budoucích životů. Jeden z těch minulých se odehrával v Egyptě, možná proto pak napsal muzikál Kleopatra.


Věří, že bolest člověka posouvá dál, že patří k životu. I když život má raději v duru než v molu. Bydlí se ženou nedaleko Prahy ve vesničce Křeslice, kde má i vlastní malé nahrávací studio.


Jak se z člověka stane hitmaker a hudební hvězda? Je na to recept?

Myslím, že jsou k tomu potřeba určité předpoklady. Talent, štěstí, um a jistě i charizma.

Jak se vlastně pozná budoucí hit? Co jsou základní znaky úspěšného songu podle vás?

Nikdy se to vlastně nepozná. Můžete tomu trochu pomoci pojetím té písně, dobrým sloganem a dát tomu určitý hudebně hitový potenciál. Ale stejně dopředu neodhadnete na sto procent, že se z toho hit stane.

magazin.cz


Máte mezi svými songy nějaké oblíbené a méně oblíbené písně? Kterou hrajete nejraději a kterou už nemůžete ani cítit?
Nejradši mám píseň Největší z nálezů a ztrát z filmu Láska z pasáže. Kterou nemusím, jsou Poupata, i když jsou obrovským hitem. Má to takový dechovkový ráz, a to já nemusím.

Jste úspěšný, co pro vás znamenají peníze? Jistotu, štěstí...?
Spíš prostředek k lepšímu životnímu stylu a pro producenta prostředek k podnikání. U mě ale nejsou prioritou.

Co byste poradil mladým lidem, kteří by si chtěli vydat CD? Odkud začít a kudy jít?
Nejdřív by se měli ujistit, že mají talent. Pak se spojit s dobrým soudobým aranžerem, studiem, vyrobit singl, videoklip a na to všechno mít finanční prostředky. Asi tak půl miliónu.

Chtěl jste po revoluci zkusit štěstí i v jiném oboru než hudbě?

Ne. Já totiž nic jiného neumím.

Jak jste vlastně prožíval změnu režimu, kdy jste čelil řadě útoků?
Nebylo to příjemné období. Ale oklepal jsem se, začal hodně pracovat a výsledky se dostavily. Dnes je situace úplně jiná. O mé písničky je opět zájem, dvě nabité Lucerny k prasknutí, skvělé prodeje mých CD. Nemůžu si stěžovat.

magazin.cz


A jak jste reagoval na nedávné články bulváru o vašich stycích s mafií?

Te je vtipné. Mafie??? To u nás opravdu je? (smích)

Věříte na převtělování a posmrtný i předsmrtný život, kde se tohle všechno ve vás vzalo? A jak se to promítá do vašeho života?
Věřím, že duše je energie, která se čas od času vtělí do nové tělesné schránky, nějaký čas pobude na tomto světě a pak se zase odebere zpátky do vesmíru. A tak to jde stále dokola.

Věříte i v existenci UFO. Proč?
Věřím, že nejsme ve vesmíru sami. Ve filmu kontakt je to řečeno naprosto jasně. Vesmír by byl strašně prázdný.

Vaši příbuzní jsou cirkusoví umělci, jak se stalo, že vás to odtáhlo na pódium a za klávesy s mikrofonem? Šapitó Vás nelákalo?
Nene. Chtěl jsem být prostě muzikant, navíc nemám cirkusové vlohy. Jsem strašně nemotorný na pohyb. Myslím, že jsem si zvolil dobře, ale artistů si velice vážím. Jsou to strašně pracovití a talentovaní lidé. Zaslouží si obdiv.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48