Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jiří Schmitzer / foto: ods-karvina.cz

Komedie plná nádherných omylů

Jak se Jiřímu Schmitzerovi povedlo nové CD, úmyslně plné kiksů a omylů?

Jiří Schmitzer je nejen skvostný herec, ale také vskutku originální písničkář. Když dostal nedávno nabídku natočit novou desku, usoudil, že nemá dostatek nového materiálu, a tak vzniklo koncertní album s všeříkajícím názvem Sbírka kiksů (živě z Balbínky).

Sám autor v bookletu tvrdí, že „je koncipováno jako většinová množina nedostatků, která může být vnímána jako nepřijatelný patvar.“

Ale pak dodává: „Z hlediska historické zkušenosti se však domnívám, že tato koncepce nakonec převládne, neboť chyba podpořená kiksem prokáže svou schopnost posunout dějiny kupředu a není daleko doba, kdy všechna CD budou vydávána v tomto nebo obdobném provedení.“

Jedinečné kiksy
Sbírka kiksů je však především opravdu autentickým záznamem z jedinečného vystoupení, kde se podařilo skvěle zachytit atmosféru poetické hospůdky a spontánnost tvůrčího procesu.

Schmitzer si tady hraje s kiksem jako se čtvrtým rozměrem a záměrně to přehání. S nejrůznějšími přehmaty sice pracuje i na svých běžných vystoupeních, ale tady je to všechno na druhou. Teprve ve druhé polovině vystřihne pár písniček normálně a až do konce.

Jindy přechází ze zpěvu do komentáře nebo původní texty přeskupuje v téměř surrealistické koláži. Ovšem Schmitzer pracuje s nonsensem už od počátku, tudíž je jeho znásobení zcela přirozené.

magazin.cz

Syn nehulí, chlastá
Neméně důležité jsou pak pochopitelně i kratší či delší promluvy mezi jednotlivými písněmi, kde si Schmitzer dělá legraci sám ze sebe i svého nejbližšího okolí.

Úchvatná je historka o jeho synovi, který preferuje popíjení alkoholu oproti kouření trávy, protože pak si lidé alespoň popovídají. Autor se od počátku do konce nesmírně shazuje, ale právě tím svoji tvorbu povyšuje do úplně jiných dimenzí. Nenajdete tu místo, které by bylo trapné nebo bezradné.

To vše je jenom hra, kde máte místy až pocit, že většina těch kiksů musí být dokonale promyšlená a zaranžovaná.

Suma sumárum se těch šestapadesát minut můžete bavit v jednom kuse nebo si později vybrat jednotlivé libůstky dle vlastního vkusu a pouštět si je stále dokola. Pokud jste naladěni na stejnou vlnu jako tvůrce, tak vás to jistě jen tak neomrzí.

Jiří Schmitzer – Sbírka kiksů - (živě z Balbínky), Sony BMG

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57