Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sanctum - Markus Heitz / foto: FANTOM Print,

Vlkodlačí běsnění v Římě...

Německý spisovatel Markus Heitz u nás známý hlavně jako autor čtenářsky úspěšných Trpaslíků (oceněno v Německu cenou Deutchen Phantastik Preis) se představuje posledním ryze hororovým dvou dílným románem Ritus a Sanctum v řadě.

Sice poněkud mimo rank jeho dosavadní převážně fantasy tvorby, ale proč nevyzkoušet něco nového…

Spiknutí uvnitř Vatikánu a nemanželské vlkodlačí štěně…

magazin.cz
Vše začíná ve Francii 18. století a honem na vlkodlačí bestii (ano, není to poprvé, co slyšíte a nebo čtete o podobné věci), která terorizuje svým řáděním okolí města Gévaudanu.

Tam začíná příběh Jeana Chastela a abatyše Gregorie, které osud pevně spojí v boji proti démonické obludě vraždící obyvatele zmíněného městečka. Oba však zpočátku netuší, že jsou jen figurkami v mocenském boji spiknuvších se frakcí uvnitř Vatikánu a postupně se dějem propracují až k vytvoření tajné organizace zaměřené na potírání lykantropie ve světě.

Zároveň se startuje příběh novodobého lovce vlkodlaků - ala Blade - Erica von Kastella, který postupně nalézá odpovědi na otázky, vynořující se z temné minulosti. Mimo klasických zápletkových prvků, jako spiknutí uvnitř spiknutí apod., lze v příběhu objevit takové lahůdky jako například nemanželské vlkodlačí štěně a rumunský tajný spolek velebící vlkodlaky jako nejvyšší bytosti a nabízející své členy (štěněti) dobrovolně, za odměnu k sežrání…

Z lovce kořistí a zase naopak
Dvoudílný román je postaven na celkem v hororu dobře fungujícím schématu propojení minulosti a současnosti. Autor dovedně přesouvá těžiště děje mezi Francií minulosti a současnosti, Německem a Itálií resp. Římem.

Často pozorovatelná snaha „vypucovat“ naivitu hrdiny drsňáka nějakou ostrou mezihrou plnou sexu, drog a rock´n´rollu, se tady takřka nevidí a střídmé dávkování obou (vlastně tří) klišé je autorovi jen a jen ke cti.

Dobře působí i míchání rolí jednotlivých postav, z klaďase je v okamžiku padouch, z lovce lovná a hned naopak. Trochu chybí gradace, kolísání nálady tolik typická pro rozsáhlejší příběhy je často na hranici trpělivosti.

Hororová kasika
Markus Heitz rozhodně neudělal špatně, že se pustil ze žánru fantasy, kde je jako doma, do čistokrevného hororu a Ritus i Sanctum jsou bezpochyby povedeným kouskem. V rámci literárního hororu je to klasicky napsaná záležitost, napudrovaná lehkou akcí a doladěná solidní dávkou napětí.


Sanctum - Markus Heitz, brož. 381 stranm, FANTOM Print, cena 269 Kč

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 118