Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nathan Long: Zabíječ lidí / foto: Polaris

Zabíječ lidí. Černočerná tramvajová klasika

Gotrek s Felixem v dalším akčním dobrodružství stojí ve světě WARHAMMERU proti zplozencům chaosu sice unavení, hladoví a zmlácení, ale stále s ostře nabroušenými zbraněmi.

V devátém pokračování zabíječských příběhů se opět setkáváme s trpasličím trolobijcem Gotrekem a lidským dobrodruhem Felixem, kteří na cestě za Gotrekovo hrdinskou smrtí zanechávají za sebou pouze doutnající trosky a mrtvoly v různém stadiu rozkladu. Tentokrát zpátky v Nulnu, na stopě spiknutí hrozícího ohrozit Říši zevnitř.

Gulášovka v Nulnu s jemně nasekanými upířími kousky

magazin.cz
Felix s Gotrkem se vrací do Nulnu, kde jako hlídači stok začínali svůj boj s bestiemi chaosu a kam se opět ponoří do „gulášovky“, aby rozbili spiknutí stoupenců kultu Bratrstva očistného plamene.

Zpět v Nulnu neznamená ale jen další dobrodružství, je to také setkání se starými známými po více jak patnácti letech a to nemusí být vždy procházka růžovým sadem.

Zbavit se bestie se dá celkem snadno dovedným máchnutím meče či sekyry (musíte se jen dovedně vyhnout proudu slizu tryskajícímu mohutným proudem z rozseknutého krku), ale zbavit se nepříjemných vzpomínek, nebo staré lásky (nebo sourozenců ), to není vůbec, ale vůbec jednoduché, navíc když hra na city se u trolobijců nenosí stejně jako tanga v pravoslavném semináři (… no, i když…). A tak se kromě partičky fanatických pamfletistů musí oba vypořádat s kostlivci ve skříni a to doslova.

Nic ale nemůže serióznímu trolobijci zabránit pozabíjet nějaké ty zombie, či mutacemi zohavené přisluhovače boha chaosu Tzeentche, takže namísto zdlouhavých řečí se oba hrdinové pustí velmi záhy do toho, co jim jde ze všeho nejlépe a roztočí mlýnek na zkažené maso stylem sobě vlastním.

Čistokrevná fantasy akce a totální destrukce přesně podle BL PUBLISHING.

Nathan Long se představil v zabíječské sérii titulem Zabíječ orků a pokračuje v nastoleném stylu světa WARHAMMERU, temně akční fantasy, s dobře řemeslně odvedenou prací pro BL PUBLISHING v Zabíječi lidí.

U devátého dílu série by se dala očekávat již určitá míra úpadku, ale možná díky obměně autora (prvních sedm dílů napsal William King) a hlavně díky jednoduchému, ale originálnímu designu temného světa WARHAMMERU je pořád co číst a o zábavu není nouze.

Očekávat od Zabíječe lidí fantasy povídačku typu Pána prstenů je pro toho, kdo zná alespoň jeden z předchozích zabíječských titulů, pouze důvod k lehkému pousmání a ti, kdo nečetli ani jeden z předešlých dílů, budou vyvedeni rychle z omylu. Zabíječská série je totiž jak bota černo-černá, skrz na skrz akcí nabitá záležitost s prvky fantasy, odlehčená jak jinak černým humorem, posazená do skutečně originálního světa WARHAMMERU.

Pokud se k jinak solidnímu originálu přidá ještě kvalitní překlad v podání Leony Malčíkové, dá se mluvit o dalším povedeném kousku.

Tramvajová klasika

Paperbacky nesoucí značku WARHAMMER nebudou pravděpodobně nikdy vydávány v kožené vazbě se zlatou záložkou a nebudou se tvářit jako morálně poučná velkoformátová pohádka pro dospělé.

Vždycky to bude taková ta tramvajová klasika sloužící k ukrácení dlouhé chvíle. To ale nic neubírá na kvalitě, která se pod tituly od BL PUBLISHING skrývá a speciálně série zabíječů patří k tomu nejlepšímu co je v tomto žánru momentálně k mání.

Nathan Long: Zabíječ lidí, BL PUBLISHING, překlad Leona Malčíková, vydal Bohuslav Svoboda-POLARIS, r.v. 2008, obálka Geoff Taylor, 286 stran, cena 229 Kč.


Hodnocení:
8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43