Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Honza Ponocný / foto: circusponorka.com

Inteligentní pop Honzy Ponocného

Přečtěte si recenzi na desku Honzy Ponocného Do It Yourself.

Honza Ponocný alias Circus Ponorka není na naší scéně rozhodně neznámou postavou.
Připomeňme snad jeho někdejší působení v souboru Circus Praha s Bradleyem Strattonem nebo současné angažmá v kapele Wavemen s americkým básníkem a zpěvákem Lucienem Zellem.

Sólové album
V loňském roce se přihlásil s čistě sólovým albem Do It Yourself, které jasně dokazuje, že si docela dobře dokáže vystačit s několika drobnými výjimkami úplně sám a nahrát skvělé album stejně dobře jako třeba Paul McCartney. A tohle srovnání si to jistě zaslouží. Někdejší ovlivnění Beatles je zde zcela patrné, ale Honza pochopitelně nikoho nekopíruje a má svou vlastní poetiku.

Hned úvodní skladba Felix The Cat předestírá autorovu invenčnost a schopnost si vyhrát s aranžmá i drobnými nuancemi. Překvapuje však i každou následující písní, kde potvrzuje svůj cit pro působivou melodii, aniž by sklouzl do nějakých klišé.

Ať už jsou to dublované vokály nebo funkční použití kytarových krabiček, všude je Honza doma. Anglické texty svých přátel zvládá s bravurní noblesou a zní v jeho podání zcela přirozeně.

Radost z hraní
Hlavní devizou je ovšem čirá radost z hraní a pohrávání si s jednotlivými songy. V každém kousku najdeme překvapivé fígle a Honzovu schopnost dotáhnout každý jednotlivý detail. To pochopitelně zvládá i v ojedinělých sólových vystoupeních, která jsou prodchnuta jeho ojedinělým smyslem pro humor.

Ale nechybí tu i prvky romantiky a velejemných pasáží. Je to hudba k pobavení i přemítání. K povzbuzení stejně jako k relaxaci. Vedle avantpopových písní zde najdeme i folkově laděnou skladbu s jediným českým textem Václava Koubka Důstojnosti.

Přece jen se však Honza cítí jistěji v angličtině a ve svých nádherných filigránských zvukových (pře)smyčkách.


Honza Ponocný: Do It Yourself, Firma: RGM, stopáž: Cca: 43 minut, 12 skladeb

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56