Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Michael Jackson / foto: michaeljackson.com

Michael Jackson už má zase trable

Nedají mu pokoj a nedají. Jeden by si už skoro řekl, že toho na nebohou hlavu Michaela Jacksona bylo už dost a zasloužil by si chvilku klidu, ale to by božský Míša nesměl dělat jednu botu za druhou.

Král popu má totiž zase opletačky se soudy. Ne, nebojte, tentokrát nejde o žádnou lapálii s nedospělými hochy, problém je v právech na muzikálu Thriller, který je založený na slavném čtvrthodinovém hororovém klipu ze stejnojmenného alba, které se – jak všichni víme – pyšní titulem nejprodávanější desky všech dob.

Klip natočil režisér John Landis (mimo jiné režisér snímků Blues Brother, Špioni jako my, Záměna nebo Cesta do Ameriky), který tvrdí, že došlo k porušení autorských práv. Žalující společnost Landis Levitsky Productions Inc. tvrdí, že vlastní padesátiprocentní podíl na ziscích spojených s videoklipem Thriller, ale Jackson si prý neprávem nárokuje práva na tržby z knih, videoher, komiksů, filmů, hraček a zkrátka všeho, co z klipu vychází.

Žaloba byla podána 21. ledna, krátce před tím, než vešla ve známost informace, že jistý producent koupil práva na převedení Thrilleru do podoby broadwayského muzikálu. Ten bychom mimochodem měli vidět i v Česku, termín konání je 2. dubna.

Béčkový odkaz
Thriller vyšel v roce 1982 a dodnes jde o nejlepší Jacksonovu desku a jedno z nejslavnějších alb všech dob. Nedávno se dočkal luxusní remasterované výroční edice, kde bylo původní album doplněno několika vesměs chabými remixy, které originály nikam neposunuly.

Z alba se vylouplo rovných sedm singlů, přičemž titulní Thriller se dočkal zmíněného patnáctiminutového videa. Roztomile morbidní podívaná odkazuje na béčkové hororové filmy a uchvacuje propracovanou choreografií, nápaditými maskami a smyslem pro makabrózní humor. Škoda, že takhle vtipný už Jacko na svých pozdějších deskách nebyl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 208