Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bernard Butler / foto: Shutterstock

Butler znovu v Suede? Tohle nehrozí

To je jistě nepopiratelný fakt, který navíc potvrdil čerstvý držitel ocenění Producent roku Bernard Butler. Pifku má hlavně na návraty druhdy slavných britpopových part.

Týká se to zejména The Verve a Blur, kteří zapomněli na dávné spory a stanuli nebo stanou opět pospolu na jednom pódiu. V případě prvně jmenovaných se návrat týkal dokonce i nové desky.

Butler, podepsaný například pod nahrávkami zpěvačky Duffy, Black Kids nebo Trickyho, v tom vidí nemístnou nostalgii. On sám kdysi tvořil pilíř jedné z nejlepších tzv. britpopových kapel Suede a společně se zpěvákem Brettem Andersonem psal jedny z nejsilnějších skladeb, jaké kytarová scéna 90. let slyšela.

Mnohokrát se spekulovalo o možném comebacku Suede, samozřejmě v původní sestavě i s Butlerem, který po vydání dvou alb odešel, ale on sám se k tomu staví velmi odmítavě. Suede podle něj patří minulosti a ač je samozřejmě hrdý na všechno, co s kapelou vytvořil, vracet se k tonu v žádném případě nehodlá.

Jednorázový sčuch s kolegou Andersonem pod hlavičkou Tears za comeback nepovažuje a i když společně nahráli výtečné album, pokračování podle všeho nebude. Butler také prohlásil, že se mu hnusí nostalgie, která má prsty v módě comebacků, a že než aby se díval do minulosti, hledí vstříc budoucnosti.

Od nástrojů k notám
Společně se Suede Bernard Butler natočil dvě alba – syrový razantní debut s hity jako Metal Mickey, Animal Nitrate, Drowners a velkolepou koncepčně laděnou nahrávku Dog Man Star, jinak vrcholné dílo kapely. Poté kvůli pracovním i osobním neshodám odešel a věnoval se sólové práci. Suede čím dál více tíhli k uhlazenému kytarovém popu a po čím dál matnějších deskách se rozešli.

Dnes je Butler spíše než jako kytarista a zpěvák znám jako producent a skladatel. Zůstává v pozadí a čím dál více se tak blíží kariéře svého hrdiny Johnnyho Marra, exčlena The Smiths, k nimž bylo Suede svého času přirovnáváni.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26