Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štěpán Kopřiva: Asfalt / foto: Crew

Co peklo schvátí, už nikdy nenavrátí

Očekávaný titul letošního jara spatřil světlo světa a je to krvavé, šílené, nechutné, skvělé, kontroverzní, bestiální, neopakovatelné, dechberoucí, strašidelné, stravitelné, úchylné, smyslné, perverzní, nečekané, akční...

Chocking hazard, Zabíjení, Nitro těžkne glycerínem a nejnověji ASFALT. Co mají tyto tituly společného? Někoho by mohlo napadnout, že Dádu Patrasovou, sice by to bylo husté, ale byla by to blbost. Dáda totiž figuruje pouze v prvním ze jmenovaných, doopravdy všechny uvedené názvy spojuje jméno scénáristy, spisovatele, filmového kritika a vůbec celkem sympatického :) a usměvavého chlapíka Štěpána Kopřivy.

Venkoncem vzato, Joker se také usmíval, když se chystal vrazit kudlu do Maggie Gyllenhaalové a já si po přečtení Asfaltu uvědomil, koho mi ten Kopřivův úsměv při vlastnoručním podepisování téhle knihy doopravdy připomínal. Ne záhadnou Monu Lisu, ani věčně otlemeného Lálá, zato doktoru Lecterovi se v koutcích a okolo očí dělají úplně stejné vějířky vrásek…

Šílenci na šílené misi v pekle…

magazin.cz
O čem ten ASFALT tedy je? Parta nájemných žoldáků, kdysi jedněch z nejlépe placených na volném trhu, se rozhodne pověsit řemeslo na hřebík a každý se protlouká, jak umí, prostě klasická sračka po zabijačce, doslova.

Hlava a mozek komanda Kuffenbach pomáhá, jak umí, ale pro elitního zabijáka není v celku možné jen tak vysedávat v „normálním zaměstnání“, a tak když se objeví šedivý postarší chlapík s naleštěnými polobotkami a pěšinkou uprostřed, s plnou prkenicí a kontraktem, váhá jenom chvilku. Dát dohromady starou partu je o to snadnější, že se všichni v civilu vlastně dávno nudí.

Pochopitelně je to bouda a pochopitelně hned v úvodu dojde k několika prvním dějovým zvratům, po kterých se námezdní komando dostane do pekla. Do pekla, kde je lidská rasa potírána už z principu, kde člověk má cenu pouze svojí váhy a to bez tekutin.

Do dimenze, kde se silnice vyrábějí tak, že se hmota lidské duše degraduje v jakýsi asfalt, do šílené verze inferna, kde až na pár pašovaných zbraní vše funguje vyrobeno z žijících částí lidských těl.

To je ovšem prostředí, které Kuffenbachovu komandu sedí jako ulité, a tak stane hrstka ke všemu odhodlaných hrdlořezů první kategorie proti celému peklu. Atmosféra zhoustne olovem, ustřelené démoní končetiny začnou tančit vzduchem zběsilé pogo a Chorozona někdo pustí ze řetězu.

Brutálně našlápnutá, akčně laděná hororová vize
Literární tvorba Štěpána Kopřivy se jednoznačně vymyká běžnému standardu a nejinak je to s ASFALTEM. Čistě akční záležitost je napasovaná do hororové atmosféry pekla ve zcela originálním podání a odlehčená hláškami hlavních (ale vlastně všech) postav až na hranici ironie a absurdity.

Děj má spád, originální myšlenku a příběh graduje skutečně až do posledního řádku. Celý text je přímo nadupán odkazy na reálie z oboru kinematografie a dalších oborů, takže i znalci si přijdou na své a těch několik málo detailů, které by se daly autorovi fakticky a objektivně vytknout, se snadno pod náporem další akce ochotně zapomíná.

V rámci žánru Štěpán Kopřiva jednoznačně posunul laťku výš a 634 stránek vysoce kalorické akční bomby lze zhltnout na posezení.

O efektivní brutalitě a plýtvání slovy
Pokud bych jednoznačně kladné hodnocení této knihy doplňoval dalšími superlativy, bylo by to pravděpodobně jen plývání slovy. Zda je možné dosáhnout ideálu efektivní brutality doktora Holofausta, se budete muset opravdu přesvědčit sami.


Štěpán Kopřiva: ASFALT, obálka: David Hanzl, vydala Crew 2009, brož. 634 stran, cena 280 Kč.

Hodnocení: 10*/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 51