Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Komiks Mrtvý nebo živý / foto: CREW

Byl jednou jeden komiks

Kdyby tuhle učebnici viděl Jan Amos Komenský, radostí by mu zvlhnul hábit. Publikace Jak rozumět komiksu sice vyšla tři sta let po jeho smrti, ale do posledního tahu naplňuje zásadu „škola hrou.“

magazin.cz
Americký kreslíř a teoretik komiksu Scott McCloud (*1960) připravoval knihu devět let a samotná práce mu zabrala patnáct měsíců. Poprvé vyšla v roce 1993 pod hlavičkou vydavatelství Tundra Publishing a ihned zaujala místo zásadního popularizačního díla o „devátém umění“.

Průkopník komiksu Will Eisner už předtím napsal důležitý text Comics & Sequential Art, až McCloud zasadil podceňované médium do širšího kontextu uměleckých forem. Z příbuzných děl u nás vyšla pouze Stavba komiksu od Belgičana Thierryho Groensteena, česká překladatelka bohužel podlehla mnoha odborným pojmům z lingvistiky a sémiotiky.

Definice komiksu
McCloud je nesmírně vnímavý a umělecky vzdělaný člověk, což dokazuje v každé z devíti kapitol. Ty se věnují dějinám, definují komiks, stopují ubíhání času, pozorují interakci mezi slovem a obrazem, zkoumají, jak mozek zpracovává specifický jazyk komiksu.

Důležitá kapitola zaměřuje pozornost na něco, co nakreslené nikdy nevidíme. Tedy děj mezi jednotlivými panely. Právě proto zní originální název Understanding Comics: The Invisible Art (Nevidititelné umění).

magazin.cz
magazin.cz

Komiks v souvislostech
McCloud vybírá z historie nejdůležitější jména oboru, nikdy však komiks nevnímá v izolovaném ghettu. Odkazuje na eseje Kandinského, v kreslířských postupech hledá společné znaky s impresionisty, příklady ukazuje na známých dílech výtvarného umění.

Po celou dobu je z autora cítit fanouškovské nadšení, zároveň předkládá naprosto logické a rozumné argumenty, proč se komiks vyrovná literatuře nebo filmu. A v čem je předčí.

Komiks o komiksu
Nejpodstatnější věcí je, že McCloud převedl myšlenky do obrázků. Stvořil komiks o komiksu a dokázal, že jeho oblíbené médium unese jakýkoli obsah. Přečtete si tak něco o teorii, ale zároveň vše máte před očima.

Nápadité zpracování a zábavná forma připomínají francouzské animované seriály Byl jednou jeden… Vznikaly pro zábavu a dnes je promítají žákům středních škol.

Na úspěch komiksu Understanding Comics navázaly publikace Reinventing Comics (2000) a Making Comics (2006). Překladatel Richard Podaný zvolil titul Jak rozumět komiksu, aby názvy případných pokračování jednoduše sladil.

magazin.cz
magazin.cz


Scott McCloud: Jak rozumět komiksu, BBart, 2008, 224 stran, 499 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40