Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Monstra vs. Vetřelci / foto: Bontonfilm

Monstra vs. Vetřelci: mohli vyždímat víc

Jak se vám budou Monstra a vetřelci líbit, to záleží na tom, jestli se na ně budete dívat jako na film... nebo na atrakci.

Monstrózní atrakce
Hlavní půvab Monster a vetřelců totiž spočívá v tom, že je celý film v 3D. A není to takové to laciné 3D, kdy se snažíte zaostřit na plátno s dvoubarevnými brýlemi. Ne, tady máte brýle elegantní a šedé... a koukáte se s nimi na svět podobně, jako byste si nasadili ty černé, sluneční. Pravda, nasazovat si černé brýle v zhasnutém kinosále je pěkná kravina, ale prostě si představte, že chcete být za každou cenu cool a dejte si je na nos. A najednou obraz na plátně nabere na plastičnosti.

Nejsem nějaký vymetač třírozměrných projekcí, ale Monstra a vetřelci mi přišli hodně dobře udělaní a rozhodně jde o jedno z nejlepších třidéček, které jsem kdy viděl. Ze sledování nebolí oči, obraz je vybroušený do nejmenšího detailu... škoda jen, že není 3D tolik využité a chvílí, kdy sebou trhnete, protože se vám zdá, že v následující vteřině dostanete něčím do nosu, je jen pár.

Takže, technické provedení – paráda. A jaký je film?

magazin.cz

Filmový vetřelec
Jedním slovem: průměr. Skoro učebnicová ukázka současného animáku. Několik roztodivných postav, v čele hrdina trpící problémy, na okraji komická postava na pokraji stupidity, nějaké globální nebezpečí, nějaká ta akce pro děti, nějaké ty vtipy pro dospělé – prostě klasika. Což je škoda, protože to má náběh na docela zajímavou podivnost.

Hrdinka Susan se má právě vdávat, když šmátne na zeleně pableskující meteor a trochu vyroste. Trochu - o pár desítek metrů. A nejenže se její snoubenec odmítá oženit s dívkou, která by ho mohla používat jako špunt do ucha, ale ještě jí chytne armáda a odvede do tajné laboratoře, kde jsou zajati další podobná monstra – doktor Šváb (mix ďábelského vědce a hmyzí havěti – s úzkým knírkem Vincenta Price), Chybějící článek (něco ve stylu podvodního Monstra z Černé laguny), B.O.B (stupidní hromada želatiny alá Blob) a Hmyzosaurus (něco, co vyhodili z japonských katastrofických filmů).

Jsou zavřeni, dokud se na Zemi nedostaví druhá část názvu: vetřelci. V té chvíli musí monstra zasáhnout.

magazin.cz

Nápad není všechno
Monstra a vetřelci evokují atmosféru filmů padesátých let... tak trochu jako Burtonův Mars útočí. Ale i když je tam pár parafrází na slavné bijáky, tak výsledkem je film pestrý jako pětiproudá dálnice. Kupředu to sviští pěkně, ale není tu nic, co by člověka nějak překvapilo, takže hrozí, že i přes 3D efekty začne klimbat.

Navíc není tak úplně jasné, pro koho je film vlastně určený. Jsou tam vtipy, které ocení zejména dospělí (hlavně ty, které se týkají prezidenta USA, tam už to chvílemi zabíhá do ryzí satiry), a pak jsou tu vyloženě dětské scény s padacím humorem a postavami s minimem mozkových buněk.

magazin.cz

Oboje celkem funguje, ovšem každé zvlášť - dohromady jim to moc neštymuje a v kupě to drží hlavně ten třetí rozměr.

Mít to v ruce Pixar, tak ze zajímavého nápadu vymáčkne mnohem víc a člověk z filmu odchází s pocitem, že viděl dalšího kandidáta na Oscara. V rukou Dreamworku se ze souboje monster a vetřelců stal solidní, stravitelný a neurážlivý animáč... naštěstí okořeněný vymazleným 3D.

A člověk se může jen těšit na to, co přijde příště. Co takhle Terminátor 3D? Nebo proč se omezovat třemi rozměry, proč ne rovnou ve 4D? Nejsme přece žádní minimalisté, no ne?

magazin.cz


MONSTRA VS. VETŘELCI, Monsters vs. Aliens. USA 2009, 94 min. Režie: Rob Letterman, Conrad Vernon. Hrají: slavní herci, ale to je jedno, protože jsou stejně předabovaní.

Hodnocení: 6/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83