Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Susan Boyle / foto: Reuters

Tahle ošklivka je světová senzace

Stará panna středního věku ze Skotska s nezkrotným hárem a proříznutou pusou si získala milióny milovníků hudby a doslova vystřelila do hvězdných výšin k světoznámým celebritám. Zabodovala v britské reality show.

Sedmačtyřicetiletá Susan Boyle se stala jednou z nejžhavějších světových osobností prakticky přes noc poté, co v soutěži „Británie hledá talent“ tento měsíc předvedla své ztvárnění songu „I Dreamed a Dream“.

 

Všichni jsou u vytržení

A tím to začalo. Už se stihla objevit v talk show Larryho Kinga ve Spojených státech, v nespočtu novinových i internetových článků. Klip její písně je navíc obrovsky populární na YouTube, má okolo 50 miliónů zobrazení.

 

Ale zatímco mnozí se dívají na její příběh skoro jako na pohádku, někteří poukazují na fakt, že se prosadila jen proto, že není typickým obrázkem celebrity. „Pro zpěvačky platí zákon, že musí vypadat vždy a za každých okolností sexy. Pokud holka nevypadá jako Mariah Carey, nedostane šanci,“ upozornila Miranda Sawyer v komentáři pro Daily Mail.

 

Tanya Gold z Guardianu doplnila, že v tomhle případě se nehledal ani tak talent, místo toho podle ní „Británie našla potměšilost a zlomyslnost“ a doplňuje: „Je Susan Boyle ošklivá? Nebo jsme to spíše my?“

 

Kritici se také ozývají proti celému formátu. Ptají se, zda je takový okamžitý úspěch ospravedlněný a užitečný. „Jak pak můžeme od mladých lidí očekávat, že zvolí jistější cestu a léta budou cvičit na konzervatořích a v dramaťácích, když mohou zvolit tuhle zkratku ke slávě?“ zeptal se v blogu Telepgraphu Rupert Christiansen.

magazin.cz

 
Komu to nevadí?

Je tady ovšem i početná skupina expertů i obyčejných lidí, kteří vidí příběh Susan Boyle pozitivně. Marc French z neobvyklé modelingové agentury Ugly, která zastupuje výrazné typy lidí bez šance dostat se na titulky módních magazínů, prohlásil, že média vytvořila obraz krásy, jak by měla být vnímána, ale přístup k tomu se mění.

 

„Média tvrdí, že musíte nějak vypadat. Mít nějakou váhu, nějakou výšku, nějaký vzhled. Ale proč nedat šanci lidem jako je Susan, proč to neučinit?“ řekl French agentuře Reuters. „Trh je už odvážnější, zkouší změnit ten stereotypní pohled, je více otevřený. A to je dobře pro každého.“

 

Samozřejmě i pro Susan Boyle, která se ale na první pohled nezdá nějak extra zasažena šílenstvím okolo své osoby. „Neviděla jsem dosud nic na YouTube, ale chápu, že se děje něco velkého,“ řekla reportérům u svého domu, kde žije pouze s kočkou. „Zatím dělám jen dětské krůčky a snažím se udržet nohama na zemi,“ doplnila.


Vystoupení Susan Boyle si prohlédněte ZDE.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 743