Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nudí vás nesmrtelný život?

Jen račte, na Sablu Keechovi se nudit nebudete...

Současný britský SF autor Neal Asher u nás známý tituly Stahovač, Na hranici Řádu, Mosazňák a V pavučině, přidal další pečlivě opracovaný kamínek do mozaiky tvořící dohromady nekonečně rozmanitý svět Řádu.

Legenda ožívá

Dlouhověkost v řádech stovek let není ve světě Řádu a na planetě Spatterjay zejména, žádnou výjimkou. Ví to staří kapitáni, ví o tom pan Wade, všechny pijavice a Taylor Bloc.

Zbývá objevit nesmrtelnost v pravém slova smyslu a to je věc, kterou chce mít Taylor Bloc jen a jen pro sebe. Touží po slávě, uznání moci a penězích, je pro tyto věci schopen všeho a má motivaci – je totiž materák a tudíž dávno mrtev.

magazin.cz
Klíčem je podle legendy poslední cesta Sabla Keeche, jediného materáka, který ze své nádrže plné sterilizované mořské vody a nanobotů vylezl skutečně znovu oživený.

Navíc se na dně oceánu probudí Vrell, příslušník kruté Pradorské rasy vesmírných otrokářů. Začíná plavba za znovuzrozením na bizarní plachetnici jménem Sable Keech pronásledované pomstychtivou Surmovkou obří.

Částicová děla, nezranitelní masochisté a sex gigantických měkýšů
Plavba Sabla Keeche je klasický akčně laděný SF román, kde se překvapivé zvraty a technologií nabušení roboti míhají takřka rychlostí světla.

Je to román o vizi budoucnosti, kde umělé inteligence svádí boj mezi sebou a kde se golemové (androidi) vybavení výkonným sofwarem a téměř nezničitelným šasi nechávají najmout na ty nejtěžší práce, aby se vykoupili a získali naprostou svobodu.

Je to text, kde se vedle lidí a technologií nadupaných super strojů pohybují fantastická zvířata, jejichž barvitý a vtipný popis dodává knize potřebné odlehčení a zároveň určitý náboj.

Děj se dělí do jedné hlavní a několika vzájemně se úzce dotýkajících a často se překrývajících linií, každá maličko jinak postavená na hranici žánru – hororově působící probuzení a mutace Vrella, akčně laděná plavba Sabla Keeche i pouť Surmovky obří lehce parodující ryze konzumní náhled na existenci.

Mimo obvyklých sci-fi rekvizit se autor dotýká celkem zábavným způsobem takových otázek jako je třeba SM u bytostí jež nelze v podstatě zranit (jen zabít) a nebo například rozmnožovacích rituálů mimozemských živočichů.

Navnadit, zaseknout a …

Cesta Sabla Keeche má rychlý spád typický pro styl Neala Ashera. Rychlý nástup akce a nečekané vyvrcholení. Jako všichni kvalitní SF autoři i Neal Asher nezná hranic a tam kde překračuje ty dosavadní, jakoby s hlasitým syknutím částicového děla oznámil, ano vím o tom a půjdu ještě dál.

V rámci žánru jednoznačně jedna z nejlepších věcí vydaná v poslední době, byť v širším měřítku Asherovy dosavadní tvorby nijak nevyčnívá nad ostatními (kvalitními) romány. Vysoce kladné hodnocení zaslouží i překlad Petra Kotrle.

Scífko jak má být…
Ano, tato kniha je typické scífko se vším všudy. Pokud toužíte po kvalitním čtivu tohoto žánru, prosím. Pokud zkoušíte pro sebe teprve objevit tento žánr, prosím. Je to opravdu rachot.

A poslední informace pro ty, kteří četli předchozí romány – Snajpr dostal nové tělo, je mnohem lepší než to staré: má výkonnější motory, mocnější zbraně, silnější pancíř a bude se mu opravdu hodit…

Neal Asher: Cesta Sabla Keeche, přeložil Petr Kotrle, obálka Steve Rawlings, vydal Bohuslav Svoboda – POLARIS, 390 stran, 259 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 63