Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vzhůru do oblak / foto: Falcon

Vzhůru do oblak! A možná ještě dál…

Pixarovské studio se na svém jubilejním desátém snímku vyřádilo. Uhodli byste, kolik balónků naplněných héliem je potřeba k odnesení celého domu?

Alespoň třicet milionů. Jeden z techniků si dal tu práci propočítat, kolik by mělo v realistickém snímku balonků být. Ve skutečnosti jich vidíte pouhých 20 622 (schválně to spočítejte). Ještě, že na realitu můžete u Vzhůru do oblak (UP) na chvíli zapomenout…

magazin.cz

Nerudný důchodce versus skautík
Carlovi Fredricksenovi táhne na 79. rok života, topí se ve vzpomínkách na milovanou manželku a jeho dům stojí jako poslední ostrůvek starých dobrých časů mezi mrakodrapy. Nejvyšší čas tuhle díru opustit a vydat se konečně na celý život plánované dobrodružství do divočiny Jižní Ameriky!

A až nerudný důchodce konečně splní sen své mrtvé družky, může si už klidně umřít. Jenže kdo by tušil, že se na verandu jako na potvoru vyšplhá obtloustlý osmiletý skautík Russell a celá výprava se poněkud zvrtne?

magazin.cz

Do divočiny s vámi!
Animovat snímek o fantaskní americké divočině není zrovna nejednodušší zakázka. Obzvlášť pro bandu chlápků, kteří cestují tak nanejvýš ze studia rovnou domů do postele, či - a to je už svátek - do hospody na pivo. Část týmu se proto dočkala pro mnohé vysněné služební cesty – musí si zkusit divočinu na vlastní kůži!

Džungle a stolové hory Jižní Ameriky ale rozhodně nevypadají jako bezpečné a idylické obrázky ze Strážné věže. „Byla to noční můra. Pořád se někam šplhá. Na vlastně jedinou dostupnou horu jsme lezli sedm hodin! Je to záhul pro lidi, jako jsme my, doposavad to bylo šplhání tak akorát do schodů ve studiu,“ posteskl si jeden z techniků po pár dnech. Na další cíl je už naštěstí donesl vrtulník.

magazin.cz

Filozofie v animáku? Ale jo…
Ptáte se, jestli je nákladná výprava na Vzhůru do oblak vážně tak znát? Popravdě, ne. Možná potřebovalo studio utratit zbytek rozpočtu, možná ukázat velkorysost. Balónkové dobrodružství je samo o sobě pohádkové absurdní, takže se na věrohodnost krajiny nějak extrémně soustředit nebudete. Však stojí příběh na postavách. I v nich najdete víc filozofie, než se může na první pohled zdát.

Starý Carl má tvar čtverce, strnulého, nehybného, jako symbol starých dob. Podle technického vedoucího Thomase Jordana jde o nejtěžší postavu, jakou kdy v Pixaru dělali. „Nezdá se to, ale jeho obličej je nejsložitější ze všech postaviček. To víte, návrhář vymyslí panďuláka a už se nestará, jak složitě ho pak musíme animovat.“ To Russell naopak připomíná vajíčko. Vychází z tvaru kruhu, symboliky budoucnosti. Ostatně, i Carl byl jako malý pořádně dokulata.

magazin.cz

Pták jim zavaří
Zádrhel nečněl ale jenom z Carlova složitého obličeje. Vlasy ve větru jsme už v Pixarosvkých animacích viděli, ale jednoho z hlavních hrdinů coby opeřence ještě ne. Člověka by ani nenapadlo, že se kvůli vzácnému ptáku Kevině museli grafici učit úplně novým postupům. „Pěří není jako vlasy, museli jsme kvůli tomu předělat kompletně renderovací systém,“ svěřuje se jeden z techniků.

Ale stálo to za to. Připočtete-li k tomu, vzhůru do oblak jako první Pixarovské dítko využívá technologii 3D Disney Digital, jde o podívanou, která by vám neměla ujít. Nečekejte drsnou akci ani lenivou pohádku. V jednu chvíli se vám bude chtít plakat, v druhou vyprsknete smíchy. Odejdete skvěle naladěni a v jemně rozverné náladě. Jak říkával sám velký Walt Disney: „Za každý úsměv byste v dobrém filmu měli uronit jednu slzu.“ A tak to je. Ale nebojte se, slzy budou vážně maličké…

magazin.cz


Vzhůru do oblak, Up, USA 2009, režie: Pete Docter, Bob Peterson, dabují: Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson, Delroy Lindo, David Kaye, Jess Harnell, Pete Docter

Hodnocení: 8 / 10
Premiéra 20. 8. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43