Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muži v říji / foto: Bontonfilm

Muži v říji, ale bez sexu?

Vábí vás vábení jelenů a mužská říje? Pak se podívejte na novou českou komedii Muži v říji.

V roce 2006 přišel režisér Robert Sedláček se svižným příběhem z protidrogové léčebny se jménem Pravidla lži a Jiřím Langmajerem v hlavní roli. Na zatuchlé české scéně to byla náramná podívaná. Letos na konci prázdnin přichází s Muži v říji. Skvělých herců tu hraje spousta, ale že by to byla taková sláva…

magazin.cz

Moc dlouhé?
Sedláček je v zásadě dokumentarista. Hrané pasáže, ve kterých se odehrává nějaký děj, jsou v jeho filmech tak nějak navíc. O Mužích v říji to platí dvojnásob. První, čeho si všimnete, je sice plejáda skvělých herců, kteří ve filmu hrají (Hanzlík, Lábus, Zedníček, Huba, Budař a další), a jejich hereckých koncertů, ale hned na místě druhém je stopáž.

Film o jedné moravské vesnici, která by chtěla novou silnici, aby už nebyla více na konci světa, trvá 109 minut, což je na český film poměrně dost. Vystačí režisérovi téma lobbingu a pořádání mistrovství Evropy ve vábení jelenů na celou dobu, aniž by film ztratil dech?

magazin.cz

Problémy malé vsi
Pokud máte rádi detailní záběry zabíjačky a vesnickou idylku vůbec, pokud máte navíc slabost pro Moravu a jestli navíc překousnete i podivně mimozemské představy obecního blázna – scéna s herci převlečenými za lidojedy a mávajícími kostmi se rozhodně zařadí k nejbizarnějším výjevům současné české kinematografie – bude se vám film líbit.

Tempo je skutečně pomalejší, Sedláček se snaží vylíčit co nejvíce ze života vesnice a dost přesně se mu daří vystihnout, jakým způsobem se na malé vsi pořádají velké akce. Zoufalý nedostatek lidí, zoufalý nedostatek peněz a k tomu zoufalé představy hlavních aktérů… To všechno by vlastně bylo úsměvné, kdyby to nebylo tak k uzoufání dlouhé.

Na stranu druhou se ale filmu nedá upřít i jakési poselství (a není míněno, že když něco doopravdy chcete, měli byste se opít s premiérem). Lidé si mají pomáhat, vycházet si vstříc a komunikovat spolu. I když by se kvůli tomu měli naučit hovořit s jeleny.

magazin.cz

Muži v říji, Česká republika 2009, scénář a režie: Robert Sedláček, hrají: Jaroslav Plesl, Eva Vrbková, Martin Trnavský, Jaromír Hanzlík, Marta Vančurová, Pavel Zedníček, Jaromír Dulava, Jiří Lábus, Igor Bareš, Martin Huba, Igor Chmela, David Novotný, Petr Váša, Jiří Vyorálek, Radim Novák a další

V kinech od: 20.8. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18