Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
G-Force / foto: Falcon

Potřebujete zachránit svět? Zavolejte morčata!

Vybavte je nejmodernější technikou, nechte je absolvovat výcvik speciálních jednotek a pošlete je do akce. Výsledkem bude... no, hromada bobků a několik mrtvých morčat.

Tedy aspoň v naší realitě. Pokud k tomu ale dojde ve filmovém světě, tak morčata porazí ďábelského padoucha a všichni budou slavit, až se jim bude od chlupatých uší prášit.

Nejzábavnější na filmu G-Force je to, že je to film z produkce Jerryho Bruckheimera (Beverly Hills Cop, Bad Boys, Skála, Con Air) a že je to naprosto klasický film Jerryho Bruckheimera. Výbuchy, automobilové honičky, důraz na moderní techniku, tým tvrďáků... prostě všechno, co patří k jeho filmům. Až na tedy na to, že v hlavních rolích máte morčata. To se obvykle v akčních filmech zase tak moc nevidí.

magazin.cz

Akční biják s morčaty
Jak bude G-Force působit na děti, to si netroufám hádat, děti jsou divná stvoření, ale tipl bych si, že budou nadšená. Morčata jsou roztomilá, film je natlakovaný napínavými scénami (aspoň pokud je vám šest), takže děti sice nebudou moc chápat o co běží, ale budou blaženě hýkat a plácat kopýtky (nebo co to malé děti mají) o sebe.

Pokud už vám ale mléčná kopýtka opadala a místo nich vám narostly dospělácké haksny, tak vás sice zahřejí u srdeční komory citace ze slavných filmů (začátek je jako vystřižený z Pravdivých lži... jen se nám Arnold trochu zchlupatil), ale to je asi tak všechno.

magazin.cz

Nedostanete hru s žánrem, nedostanete parodii ani parafrázi - dostanete žánrovou klasiku, kde je každé klišé na svém místě: tým hrdinů nastupuje do akce, akce se podělá, tým je rozpuštěn, tým je v krizi, tým se dá dohromady a zvítězí... a mezitím si hlavní hrdina vyřeší své osobní a jeho mladší parťák své milostné problémy.

V podstatě jediné, co do toho filmu nesedí, je úlitba dětskými divákům v podobě obézního a prdícího kámoše a povinného blábolení o rodinných hodnotách. Jinak by to mohl to být klasický letní megabiják – samozřejmě, kdyby v tom nehráli počítačem animovaní hlodavci, ale Matt Damon a Will Smith.

magazin.cz

Počítačoví hlodavci
G-Force je mixem hraného a počítačového filmu. A i když se animovaná morčat potkávají s neanimovaným druhem homo sapiens, je fajn, že tam tvůrci nenacpali žádného lidského sidekicka s milostnými nebo školními problémy. I když v lidských rolích najdete celkem známé komiky, jako jsou Zach Galifianikis či Will Arnett, tak jen dělají kulisu akčním hlodavcům.

I když se G-Force do první filmové ligy nedostává (a to ani do první ligy v kategorii „počítačem animované dětské filmy s roztomilými zvířátky v hlavních rolích“), tak plní jednu skvělou funkci. Po jeho shlédnutí můžete své dítě (ať už je to syn, dcerka nebo láčkovec) chytnout za rameno (nebo panožku) a se slovy „pojď, pustím ti něco jako G-Force“ mu promítnout Komando. Nebo Terminátora. Nebo Ramba. Čímž ho dostanete na správnou cestu a můžete jít s klidným svědomím šňupat koks z nahých těl jednonohých homosexuálních trpaslíků.

magazin.cz

G-Force, USA 2009. Režie: Hoyt Yeatman, Hrají: Nicolas Cage, Steve Buscemi, Penélope Cruz, Bill Nighy

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 17.9. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57