Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sherlock Holmes / foto: Warner

Robert Downey je Sherlockman! Jak to dopadlo?

Režisér Podfu(c)ku a RocknRolly poslal Batmana a Robina do viktoriánské Anglie.

Těžko říct, kdy publikum přijalo teorii, že v domě 221B na Baker Street žije nudný páprda. Nejslavnější hrdina spisovatele Arthura Conana Doyla totiž odjakživa rád boxoval, kouřil jak parník, ignoroval hygienu, odebíral si krev na experimenty a oddával se kokainovému rauši.

Ritchieho pojetí Sherlocka Holmese vychází z těchto kořenů. Bývalý manžel Madonny za to paradoxně dostává pohlavky, nebo ho plácají po zádech, jak nám toho Holmese stylově nakopl do 21. století.

magazin.cz

Gentlemani, co vybírají výpalné
O nové filmové adaptaci se často píše, jak z uhlazených gentlemanů vyrobila pouliční gangstery. Že jsou moc akční, že jsou moc cool, že jsou to spíš komiksoví hrdinové a magnety na ženský. To se holt stává, když do filmu obsadíte Roberta Downeyho (Holmes) a Juda Lawa (Watson) a režii svěříte podfu(c)kářskému týpkovi, co to má rád v tempu RocknRolly. Ritchie ale zajisté nic nevyrobil, jenom společně se scenáristy nafoukl prvky, které se v knižní předloze objevovaly odjakživa.

A zabalil je podobně, jako kdyby točil další gangsterku ze současnosti. Hned otvírací honičku si klidně dovolí snímat kamerou připevněnou na kapotě policejního vozu. Až na to, že jsme na přelomu 19. a 20. století, policejní vůz je koňské spřežení a tam, kde by měla kvílet pneumatika, sledujeme dřevěné kolo. Koně navíc bičuje hudební doprovod Hanse Zimmera (Piráti z Karibiku, Temný rytíř, Gladiátor), který z notového sešitu vyštrachal jeden z nejvýraznějších podkresů roku (americká premiéra byla na konci roku 2009).

magazin.cz


Sherlock Holmes, to je koumes

Podobně stylové momenty se ke starobylé látce na první pohled nehodí, o to víc jsou na ten druhý přitažlivé. Proto je fajn, že je tu takových skvěle natočených scén ještě víc. Třeba jeden z předčasných vrcholů, kdy si Holmes při boxerském zápase nejdřív promyslí postup (jeho úvahu vidíme zpomaleně), aby pak následovala rychlá akce přesně, jak si ji Holmes vydedukoval.

Holmesův selský rozum a pozorovací schopnosti jsou tu spíš diagnóza, než aby je využíval pouze pro účely vyšetřování. Což se trochu mlátí se scénami, kdy se Downey chová jako podivínský houmlesák. Každopádně pochopíte, kolik dnešních postav si z něj bere inspiraci. Od Batmana se všemi serepetičkami a udělátky až po asociálního doktora House (ten je taky závislý na práškách a dokonce žije v bytě 221B).

magazin.cz

Ve druhé třetině byl Holmes často vylučován
Sherlock Holmes má jeden zásadní problém a to je kombinace matného příběhu s dlouhou stopáží. 128 minut je příliš dlouhá štace, proto to ve druhé třetině filmu příliš nepálí, zato sedačka v kině začíná být horká.

Scénář ve spoustě scén spoléhá na chemii. Jednak tu, kterou používá hlavní záporák lord Blackwood - vynikající Mark Strong je upozaděný, recenze se v tomhle ohledu opičí. A pak na tu mezi parťáky. Do akce se pouští s vervou Batmana a Robina, baňky nad kahanem přitom poskakují, až to vypadá, že Watson není pro Holmese jen věrným kolegou… Ženský prvek je minimální, Holmesova (ne)láska Rachel McAdams nestačí a její podvazky z traileru skončily ve střižně.

Dobrodružství je úvodem do plánované trilogie, závěrečné vyvrcholení se tedy koná tak napůl a ještě s nepříjemnou příchutí seriálu Scooby Doo. Moriarty snad na rozdíl od kolegy Godota přijde v dalším díle.

magazin.cz

Sherlock Holmes, Velká Británie/Austrálie/USA 2009, 128 min., české titulky, režie: Guy Ritchie, hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan...

V kinech od 14. ledna 2010
Hodnocení: 7/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33