Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Preacher 6: Válka na slunci / foto: Crew a BBart

Preacher: Zábavnější než tisíc sluncí

V šestém svazku Kazatele si jeho hrdinové sáhnou až na dno...

... Jesse Custer na dno kráteru po výbuchu atomové pumy, Svatý zabiják na dno svých schopností při souboji s tankovou rotou a Herr Starr na dno léta neutírané řitě jednoho dementa. Jenom Prdelman vzlétne ke hvězdám...

Bývalý reverend se rozhodl najít Boha a pohnat ho k odpovědnosti za to, do jakých potíží lidstvo dostal. Bývalá nájemná vražedkyně se k tomuto bývalému reverendovi vrátila, pravidelně jej svádí k hříchu a oba si navzájem slibují, že se budou milovat (a dělat to) až do konce světa.

magazin.cz
Současný irský upír by rád bývalou nájemnou vražedkyni bývalému reverendovi ještě před tímto termínem odloudil, a současný nejmocnější muž světa – nejvyšší představený organizace zvané Grál, která dává příkazy i prezidentovi – by zase rád odloudil bývalého reverenda bývalé nájemné vražedkyni a jeho prostřednictvím ten konec světa spustil.

Pokud vám výše uvedené řádky nic neříkají, nečtěte tuhle recenzi, ale sáhněte po prvním dílu té nejzábavnější, nejbrutálnější a nejneuctivější komiksové série, jaká je v Česku k dispozici - po Preacherovi. Jeho stvořitel Garth Ennis (je podepsán například i pod Punisherem nebo Hitmanem) pokračuje ve fenomenálním příběhu, v němž sice hraje zásadní roli jen pár postav, ale který ovlivňuje celý svět.

Co dějový zvrat, to překvapení, co postava, to nezapomenutelný týpek nebo týpka, co hláška, to pecka. Svět Preachera je přesně tak neuvěřitelný jako věrohodný, přesně tak skvělý jako morbidní, a přesně tak zábavný jako... jako... no, na to prostě není příměr.

Pokud jste v Preacherovi už jako doma, pak vězte, že v knize nazvané Válka na slunci na tuto válku skutečně dojde, že se dozvíte víc o dalších osudech Herr Starra a Jesse Custera, že se vztah mezi upírem Proinsiasem Cassidym („Říkejte mu Cassidy, říkejte mu Cassi, slyší klidně i na 'honibrka'; ale nikdy ho neoslovujte Proinsiasi!“) a Tulip O’Harovou ještě víc zamotá a konečně že zjistíte, že ne všichni polonahý bráchové žijící v opuštěném dole v poušti jsou burani, co si to rozdávají se svým dobytkem – protože jsou to týpci, který vám udělaj něco mnohem, mnohem horšího...!

Steve Dillon Preachera kreslí od samého začátku a svými „čistými“ obrázky rozhodně nezklame ani tentokrát, ale za zvláštní zmínku stojí obálky původního amerického sešitového vydání, které v českém booku tvoří sympatický předěl mezi jednotlivými částmi. Glenn Fabry je mistr nad mistry, ale virtuozitou, s jakou zpodobnil Prdelmana coby celý svět, překonal sám sebe. Bonusem pak je příběh Válka jednoho muže, který vám poodhalí motivy toho, proč Herr Starr dělá právě to, co dělá. (A když ne přímo motivy, tak alespoň důvody, proč se mu to tolik líbí.)

P.S.: Pokud vás to zajímá, tak Prdelman byl kdysi obyčejný kluk, který si po vzoru svého oblíbence Kurta Cobaina prostřelil hlavu. Jenže měl smůlu; doktoři ho zachránili, takže teď jeho obličej vypadá jako prdel, mluví téměř nesrozumitelně a neustále přitom slintá a prská – a je z něj nejúspěšnější zpěvák všech dob...

Preacher 6: Válka na slunci. Scénář Garth Ennis, kresba Steve Dillon, Peter Snejbjerg. Překlad Štěpán Kopřiva. BB art + CREW, Praha 2010. 238 str. 499 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3