Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: BB art + CREW

Hitman: V trikotu správňáka

Nájemný zabiják Tommy Monaghan si myslel, že výlet do střední Afriky podniká hlavně proto, že mu v Gothamu hoří půda pod nohama a koudel vy-víte-kde. Ve skutečnosti to ale byla klaďasovská dovolená od jeho záporácké profese.

Upřímně řečeno, to, že je za padoucha, si myslí on sám a gothamské podsvětí. Čtenáři jeho komiksových dobrodružství jej pochopitelně mají za hrdinu a drží mu všechny palce. Tommy totiž nebere kontrakty na ty „hodné“, nikdy lidi nemučí a nezabíjí je, když nemusí, a dokonce slušně odpoví na pozdrav Šestipívákovi - velmi, velmi umolousanému bezdomovci superhrdinské profese.

Zabiják klaďas

magazin.cz
Jenže se to tak nějak sešlo a za jednu „velkou zabíjačku“, jak se říká v Sin City, si na Tommyho a jeho kámoše vyšlápl celý zločinecký Gotham.

A to je příliš velká síla, takže Monaghan dospěl k závěru, že by měl změnit vzduch i - podle svého názoru - polaritu příští akce. Že by prostě měl udělat něco, čím by se o pár kroků vzdálil peklu, kam ho momentálně chtějí všichni (navíc docela neprávem) poslat.

Nadprůměrná oddechovka!
Že se všechno trochu zamotá, je jasné. Že Tommyho dožene jeho dávná i nedávná minulost, je příjemně překvapivé, a že v druhé polovině příběhu míří v nacistickém tanku v čele těch spravedlivých do paláce jednoho diktátora a jeho superhrdinské sexy ochranky, je opět příjemná akční zábava.

Pravda, ne tak fenomenální a tak třeskutě vtipná, jako byl třeba zákrok proti zvířecím a rybím zombiím v gothamském akváriu, ale koneckonců i titulní postava a její duchovní otec potřebují občas dovolenou.

Beztak pořád jde o vysoce nadprůměrnou oddechovku, s dobře vykreslenými - po psychologické i grafické stránce - postavami, tentokrát s důrazem na mužskou psýchu. („Ano, zabíjím lidi, ale nenazývám ženy krávami ani kurvami.“ - Tommy Monaghan).

I Ennis má chybky
Jen závěrečné vyznání Gartha Ennise z úcty k Supermanovi vypadává trochu z rytmu. Pravda, jde jen o čtyřiadvacetistránkový speciál a Tommy symbolu Ameriky celkem sofistikovaně píchne, nicméně trochu toho nacionalismu z příběhu přece jen kape.

Možná je to naše chyba, možná jsme si Gartha Ennise příliš zidealizovali jako chlapa, který nemá vůbec před ničím úctu a dokáže to bravurně zábavně podat, a ona je přitom socha svobody a týpek s eskem na prsou na něj přeci jen příliš; ale to nic nemění na pokřivenosti jeho názoru, že americké ideály jsou fajn a jen lidi to kazí.

My totiž víme, že zkažené jsou americké ideály, zatímco sem tam někdo z Američanů (nebo Irů, kteří tam pracují) je fajn. Jako Garth Ennis a John McCrea. A Tommy Monaghan. A Indiana Jones.

Hitman V: Tommyho hrdinové. Scénář Garth Ennis, kresba John McCrea. Překlad Darek Šmíd. Vydal BB art + CREW, Praha 2010. 136 str. 399 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2